Capelle pakt eikenprocessierups aan

De gemeente Capelle aan den IJssel start deze week met de bestrijding van de eikenprocessierups. De werkzaamheden zijn op 16 of 17 april vanaf 20:00 uur en gaan door tot 7:00 uur de volgende ochtend. De start van de werkzaamheden hangt af van de weersomstandigheden.

De problemen met de eikenprocessierups vallen in Capelle aan den IJssel de laatste jaren mee. Dit komt omdat de eikenprocessierups al ruim 6 jaar preventief wordt bestreden door het spuiten van een biologisch middel. Hierdoor worden grote nesten voorkomen.

De eikenprocessierups heeft brandharen die bij mensen ernstige irritaties kunnen geven. Ook eikenbomen kunnen schade oplopen door vraat van de rups. Omdat de eikenprocessierups steeds meer voorkomt in Capelle aan den IJssel start de gemeente vroegtijdig met de bestrijding. Hierbij worden natuurlijke vijanden van de rups, minuscuul kleine aaltjes, met behulp van een tractor in de boom gespoten. De aaltjes zoeken de rupsen op en schakelen die uiteindelijk uit. Voordeel van deze methode is dat deze kan worden toegepast voordat de rups brandharen ontwikkelt. De aaltjes zijn niet schadelijk voor mensen, planten en dieren.

De werkzaamheden zijn op donderdag 16 of vrijdag 17 april van 20:00 uur tot 7:00 uur. Dit hangt af van de weersomstandigheden. Twee weken later wordt dit herhaald. De bomen die bespoten worden staan voornamelijk langs de doorgaande wegen in Capelle aan den IJssel en in grotere groengebieden. De werkzaamheden starten in de avond omdat het biologische middel niet tegen daglicht kan. Voordat het licht wordt moet het middel met de rups in aanraking zijn gekomen. Bij daglicht werkt het middel niet.

De gemeente probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken, maar kan dat niet helemaal voorkomen. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een tractor. Daardoor kan er korte tijd overlast zijn van geluid en licht.

Archief

Selecteer het nieuws uit jou wijk

Heb een nieuwstip of wil je contact opnemen met de redactie van Capelle Vandaag?  Mail redactie@capellevandaag.nl

Over Capelle Vandaag

Capelle Vandaag is een onafhankelijke nieuwswebsite voor Capelle aan den IJssel.  De nieuwsberichten, foto's en video's worden gemaakt door een team van enthousiaste vrijwilligers.

Wil je ook schrijven voor Capelle Vandaag?  Neem dan contact met ons op.

Adverteren

Capelle Vandaag is de plek om jouw lokale bedrijf onder de aandacht te brengen. Bij ons kun je voor een vast bedrag per maand adverteren in de hele stad, of gericht op een specifieke wijk.

Wij vertellen je graag alles over de mogelijkheden.

Volg Capelle Vandaag