donderdag, mei 23, 2024

Burgemeester herdenkt met videoboodschap

- Advertisement -

Burgemeester Peter Oskam van Capelle aan den IJssel herdenkt vandaag op 4 mei met een videoboodschap op een alternatieve manier de slachtoffers van oorlog- en vredesmissies. De videotoespraak is opgenomen bij het oorlogsmonument op de Oude Begraafplaats waar normaal de dodenherdenking plaatsvindt. De videoboodschap wordt geplaatst op de gemeentelijke website en verspreidt via de sociale mediakanalen van de gemeente Capelle.

Vanwege de maatregelen rond het coronavirus kunnen er vandaag geen 4 mei bijeenkomsten worden gehouden. Burgemeester Oskam richt zich met een video-toespraak tot de Capellenaren: “Geen stille tocht en geen traditionele herdenking en kranslegging op de begraafplaats. Het is al vaker gezegd, maar het zijn onwerkelijke, bizarre en verwarrende tijden. Iedereen wordt er door getroffen. Er zijn al vergelijkingen gemaakt met de oorlog. Ook toen werd iedereen geraakt, iedereen getroffen”.

De burgemeester benadrukt het belang van vrijheid, juist nu dat zo anders voelt: “Het is vreemd en confronterend. Juist nu we eer willen bewijzen aan allen die voor onze vrijheid hebben gestreden. Vrijheid die tot voor enkele maanden geleden nog zo vanzelfsprekend was. Waar we niet echt over nadachten. Nu is die vrijheid beperkt door allerlei maatregelen vanwege het coronavirus. Zoals de Nederlanders het in de Tweede Wereldoorlog volhielden moeten ook wij volhouden het coronavirus te verslaan. Dat vraagt offers, van u, van mij, van elkaar.”

Burgemeester Oskam roept alle Capellenaren op om de oorlogsslachtoffers te blijven eren: “Herdenken – en daarmee ook vieren – blijft onverminderd belangrijk. Belangrijk om te beseffen dat de vrijheid waarin we leven niet vanzelf is gekomen. Je er bewust van te zijn dat anderen zich voor onze vrijheid hebben ingezet en nog steeds inzetten. Met soms gevaar voor eigen gezondheid en het eigen leven. Vroeger én nu. Laten we de Nederlandse vlag halfstok hangen en om acht uur 2 minuten stil zijn. Zoals altijd. Zodat we toch met elkaar verbonden zijn en dicht bij elkaar zijn. Want degene die gevallen zijn voor onze vrijheid moeten we juist nu herdenken.”

Foto: Sjors Los

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen