Capellenaar aangehouden in grootschalig WhatsApp-fraudeonderzoek

De politie heeft drie verdachten aangehouden voor een grootschalige vorm van WhatsApp-fraude, waarbij ze meerdere slachtoffers grote bedragen afhandig maakten. Eén van de verdachten is een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel.

WhatsApp-fraude is een vorm van oplichting die dit jaar al vele slachtoffers maakte. De oplichter doet zich voor als een familielid of bekende en zegt een nieuw nummer te hebben. Nadat het slachtoffer daarvan is overtuigd, volgt een vraag om geld over te maken dat tot duizenden euro’s kon oplopen.

De daders gaan sluw te werk. Ze haalden bijvoorbeeld nummers van het internet, die toebehoren tot mensen met eenmanszaken. In combinatie met gegevens die ze verder van social media haalden, wisten ze hun slachtoffers te overtuigen dat ze een bekende waren.

Vondst telefoon startpunt voor onderzoek
De zaak kwam aan het rollen toen in een hotelkamer een mobiele telefoon werd gevonden. Een blik in die telefoon maakte duidelijk dat met het toestel WhatsApp fraude was gepleegd. Ook lag er een vuurwapen op de hotelkamer. In het onderzoek dat volgde, heeft de politie tien telefoons en nog meer simkaarten aangetroffen en gaat ervan uit dat de verdachten een groot aantal mensen te hebben opgelicht.

De recherche heeft deze telefoons gebruikt om onderzoek te doen naar de daders en gemaakte slachtoffers: “Eén mevrouw hadden ze gevonden omdat zij de op een personeelslijst van een kinderboerderij stond die in zijn geheel op internet stond. Met adressen en telefoonnummer.” Personeelslijsten, lijsten met leden van lokale sportverenigingen zijn bronnen van informatie voor deze oplichters. “Maar ze kochten ook van die marketingbellijsten van bedrijven op.”

Aanhoudingen
De politie kreeg tijdens het onderzoek zicht op drie verdachten die alle drie inmiddels zijn aangehouden. Op 23 oktober werd de eerste verdachte aangehouden, een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Op vrijdag 4 december werd een tweede verdachte aangehouden, een 18-jarige Rotterdammer. Maandag 28 december werd de derde verdachte aangehouden, een 23-jarige man uit Berkenwoude. Alle drie de mannen zitten momenteel vast. De rechter-commissaris heeft hun bewaring verlengd tijdens de voorgeleiding.

Topje van de ijsberg
“Zo ver we hebben kunnen vinden, hebben ze in die maand 45.000 euro binnen gehaald met hun oplichtingspraktijken. Naar verwachting is dat maar het topje van de ijsberg. Maar het allerbelangrijkste is dat ze nu aangehouden zijn en geen nieuwe mensen meer kunnen oplichten”, zo legt een betrokken rechercheur uit.

Toch is daarmee het gevaar van WhatsApp fraude niet geweken, aldus de politie. Het is een landelijk fenomeen dat sinds corona alleen nog maar verder is toegenomen. “De meest effectieve bestrijding is voorlichting. Het liefst zou ik elke avond op tv van die spotjes willen laten uitzenden om mensen te waarschuwen.”, zegt de rechercheur. “Mensen er zo vaak mee bestoken, dat wanneer er via WhatsApp om geld wordt gevraagd, meteen alle alarmbellen af gaan. Zodat niemand meer zomaar geld overmaakt, maar altijd eerst even warm contact zoekt met de vragende persoon. Checken, checken, checken. Dat zou ik iedereen op het hart willen drukken.”

Wil je voorkomen dat je slachtoffer wordt van WhatsApp fraude? Klik hier https://www.politie.nl/themas/whatsapp-fraude-vriend-in-noodfraude.html

Archief

Selecteer het nieuws uit jou wijk

Heb een nieuwstip of wil je contact opnemen met de redactie van Capelle Vandaag?  Mail redactie@capellevandaag.nl

Over Capelle Vandaag

Capelle Vandaag is een onafhankelijke nieuwswebsite voor Capelle aan den IJssel.  De nieuwsberichten, foto's en video's worden gemaakt door een team van enthousiaste vrijwilligers.

Wil je ook schrijven voor Capelle Vandaag?  Neem dan contact met ons op.

Adverteren

Capelle Vandaag is de plek om jouw lokale bedrijf onder de aandacht te brengen. Bij ons kun je voor een vast bedrag per maand adverteren in de hele stad, of gericht op een specifieke wijk.

Wij vertellen je graag alles over de mogelijkheden.

Volg Capelle Vandaag