donderdag, juni 13, 2024

IJsselcollege klaar voor leerlingen coronageneratie

- Advertisement -

Waar de landelijke politiek zich zorgen maakt over de onderwijsachterstanden bij de huidige groepen 8, maakt het IJsselcollege zich juist geen zorgen. Leerlingen naar een passend niveau begeleiden, dat doen wij al jaren, aldus het IJsselcollege!

Door de huidige landelijke lockdown zijn er veel zorgen in Nederland over onderwijsachterstanden bij leerlingen. Leerlingen krijgen immers al een maand onderwijs op afstand en dat zorgt ervoor dat leerlingen achterstanden oplopen. ‘Achterstanden vind ik persoonlijk een misplaatst woord, het gaat om een generatie die onderwijsvertraging oploopt. Deze leerlingen hebben vanwege de lockdown meer tijd nodig om op hun niveau te komen’, geeft Henk Beesems aan, directeur van brede VO-school het IJsselcollege. Die tijd geeft het IJsselcollege aan haar leerlingen door te werken met brede brugklassen, waar per leerling wordt gekeken wat ze nodig hebben om op een passend niveau te komen.

Maatwerk
‘Het vraagt maatwerk van de school’, vertelt Rob Schriel, sectordirecteur vmbo, uit ervaring. ‘In de brugklas bekijken we per leerling wat het niveau is en stellen we vast op welke gebieden deze leerlingen vertraging hebben opgelopen’. Deze analyse voert het IJsselcollege niet alleen uit door te toetsen, maar ook door te kijken naar persoonskenmerken van een leerling, zoals zelfstandigheid en motivatie. Op basis van de analyse volgt een persoonlijk programma per leerling, waarbij leerlingen onder begeleiding aan de slag gaan. Naast de begeleiding krijgen leerlingen in de brugklas telkens twee cijfers voor een vak, passend bij twee niveaus. In een brugklas mavo/havo, krijgt een leerling bijvoorbeeld een cijfer op mavoniveau en een cijfer op havoniveau voor dezelfde toets. Hiernaast biedt het IJsselcollege gratis huiswerkbegeleiding, examentraining en andere programma’s om leerlingen maximaal te begeleiden. ‘Op deze manier krijgt elke leerling de kans om tot bloei te komen’, zegt Arnoud Katz, sectordirecteur mavo/havo/vwo, ‘en wordt de definitieve keuze voor bijvoorbeeld mavo of havo met twee jaar uitgesteld’.

Ook op het praktijkonderwijs voorzien ze geen problemen. ‘Het praktijkonderwijs is bij uitstek onderwijs dat kijkt naar de individuele leerling. Dat was voor corona al het geval, dat doen we nog steeds en dat zal ook na corona zo blijven’, aldus Mirelle Heerdink, sectordirecteur praktijkonderwijs. Leerlingen worden voorbereid op de arbeidsmarkt en met name op het gebied van stagelopen wordt maatwerk geleverd.

Interessante generatie
Het IJsselcollege is zelfs van mening dat de aankomende brugklas generatie op termijn beter zal presteren vanwege de lockdown. ‘Deze generatie heeft onderwijs gekregen in coronatijd, dat heeft hen ook veel zinvolle levensvaardigheden opgeleverd zoals digitaal vaardig en zelfstandig kunnen werken en plannen. Directeur Henk Beesems is ervan overtuigd dat we nog veel goede dingen gaan horen van deze generatie.

Het IJsselcollege is een school voor openbaar voortgezet onderwijs in Capelle aan den IJssel. De school heeft alle vormen van voorgezet onderwijs in huis: vwo, havo, mavo, vmbo en praktijkonderwijs. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Kijk dan op www.ijsselcollege.nl voor interessante weetjes en filmpjes over de school.

Bron & Foto IJsselcollege

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen