IJsselgemeenten maakten geen rekenfouten bij bijstandontvangers

De IJsselgemeenten (Capelle, Krimpen en Zuidplas) hebben geen fouten gemaakt bij de berekening van de zogeheten ‘beslagvrije voet’ van bijstandsontvangers. Dit is vandaag bekend gemaakt.

Kortgeleden kreeg de NOS documenten in handen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), waaruit bleek dat ruim 10.000 mensen die bijstand ontvangen meer geld kwijt waren dan wettelijk toegestaan is. Dit is een gevolg geweest van een rekenfout bij betreffende gemeenten.

Het gaat specifiek om mensen die hun inkomen uit een bijstandsuitkering ontvangen en daarbij schulden moeten afbetalen. In deze situatie hebben mensen de ‘beslagvrije voet’. Dit is 95% van hun bijstand waarvan mensen moeten leven en waar schuldeisers geen beroep op mogen doen. Omdat ruim tweehonderd gemeenten het vakantiegeld niet meenamen in deze berekening, moesten mensen – onterecht – meer geld afstaan aan de schuldeisers dan toegestaan was.

Geen fouten bij IJsselgemeenten
Toen de fouten aan het licht kwamen, hebben de IJsselgemeenten direct gekeken of hun berekeningen goed zijn geweest en of inwoners mogelijk gedupeerd waren. Gelukkig bleek dit na onderzoek niet het geval te zijn geweest.

Wethouder Werk en Inkomen van Zuidplas, Jan Willem Schuurman: “Wij zijn tevreden dat in Capelle, Krimpen en Zuidplas wel alles goed is gegaan. Ons doel is dat iedereen mee kan doen in onze gemeenten. Genoeg geld overhouden om van te leven, ook bij schulden, is daarbij heel belangrijk. We willen niet dat schulden verder oplopen.”

Archief

Selecteer het nieuws uit jou wijk

Heb een nieuwstip of wil je contact opnemen met de redactie van Capelle Vandaag?  Mail redactie@capellevandaag.nl

Over Capelle Vandaag

Capelle Vandaag is een onafhankelijke nieuwswebsite voor Capelle aan den IJssel.  De nieuwsberichten, foto's en video's worden gemaakt door een team van enthousiaste vrijwilligers.

Wil je ook schrijven voor Capelle Vandaag?  Neem dan contact met ons op.

Adverteren

Capelle Vandaag is de plek om jouw lokale bedrijf onder de aandacht te brengen. Bij ons kun je voor een vast bedrag per maand adverteren in de hele stad, of gericht op een specifieke wijk.

Wij vertellen je graag alles over de mogelijkheden.

Volg Capelle Vandaag