woensdag, mei 29, 2024

Het is weer oppassen voor de processierups

- Advertisement -

Het is weer een aantal dagen zomers warm en daardoor komt de natuur ook weer tot leven. Een van de beestjes die ook weer wakker zijn, zijn de processierupsen. Het is daarom op sommige plekken oppassen voor de harige rupsen.

Normaliter zou de processierups al voor behoorlijke overlast zorgen, maar vanwege het recente koude lenteweer, is de rups nu pas actief aan het worden. De verwachting is dat deze zomer het insect de meeste overlast zal bezorgen in juli en augustus.

De eikenprocessierups zit – zoals de naam het al doet vermoeden – voornamelijk in eikenbomen. In zowel parken, bossen, maar ook in de achtertuin kunnen ze voorkomen. Rond deze tijd hebben de rupsen veel brandharen en zijn ze bezig met een plekje opzoeken om te verpoppen. De kans is dus groter dat je een rups treft en in aanraking komt met de haren.

Aanraking met brandharen

Bij aanraking van de brandharen kan men last krijgen van uitslag met bijkomende jeuk. Als de haren met de wind worden meegevoerd en in je ogen of mond komen, kan dit ook irritatie in ogen, luchtwegen en/of het darmkanaal geven. Ook kunnen er allergische reacties optreden. Bij hevige klachten altijd de huisarts bellen!

Hoe voorkom je overlast?

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, dus wat kan je doen om aanraking met de rups te voorkomen? Probeer eikenbomen te vermijden. Vaak bij constatering van de rups zijn er waarschuwingen in het gebied of met lint rondom een boom te zien. Ga ook niet in de buurt op de grond zitten. Draag bedekkende kleding en was je huid na afloop met lauw water.

Wat ook belangrijk is om te weten: de brandharen van de processierups kunnen ook voor ernstige klachten zorgen bij honden met in sommige gevallen de dood tot gevolg. Let daarom gedurende deze periode extra op uw viervoeter en probeer gebieden met veel eikenbomen te vermijden.

Wilt u meer lezen over wat u kunt doen? Of heeft u tips nodig, nadat u in aanraking bent geweest met de brandharen? Kijk voor meer informatie op de website van zorgwijzer.nl

 

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen