woensdag, mei 29, 2024

Komende dagen tropisch: hoe herken je oververhitting?

- Advertisement -

Komende dagen stijgt het kwik tot boven de dertig graden Celsius. Nu we dit jaar weer voor het eerst te maken hebben met tropisch weer in Nederland is het handig om de juiste voorbereidingen te treffen.

Sommige mensen hebben meer last van de hitte dan anderen, maar oververhitting kan uiteindelijk iedereen overkomen. Het is daarom belangrijk om zowel op jezelf te letten, maar ook om naar elkaar uit te kijken als uitdroging en oververhitting op de loer liggen. Hoe herken dit en wat moet je doen?

Hoe herken je oververhitting?

Hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, kramp en donkere urine zijn symptomen van uitdroging en/of oververhitting. Als deze symptomen optreden wordt aangeraden koelte op te zoeken en te hydrateren. U kunt de schaduw opzoeken (of creëren) maar bijvoorbeeld ook douchen met koel water.

Hitteberoerte

Oververhitting kan overslaan op een hitteberoerte. Mensen die hier last van hebben, zijn versuft en tonen afwijkend/verward gedrag. Ook kunnen zij het bewustzijn verliezen. Bij deze klachten dien je direct 112 te bellen en de persoon actief te koelen. Geef nooit eten of drinken bij ernstige sufheid of bewusteloosheid.

Voorkomen beter dan genezen

Uiteraard is het altijd handiger om oververhitting voor te zijn. Ook al zijn de volgende tips voor de hand liggend, het is toch goed om erbij stil te staan, voordat je langere tijd de hitte tegemoet gaat.

  1. Drink voldoende: ook al heb je misschien niet altijd dorst, zorg dat je genoeg water binnen krijgt. Kleine tip: alcohol onttrekt vocht uit je lichaam en werkt averechts.
  2. Draag koele kleding: luchtige, lichtgekleurde kleding, gemaakt van katoen of linnen, werkt het meest verkoelend in de hitte. Draag ook een pet of hoed om je hoofd te beschermen tegen de zon. Vergeet vooral ook niet te smeren met zonnebrand.
  3. Ontwijk zo veel mogelijk extreme hitte: de dag is het warmst tussen 12.00 en 15.00 uur. Voorkom zeker deze uren te veel inspanning en probeer zo veel mogelijk schaduw op te zoeken waar mogelijk.
  4. Helaas moet het nog steeds herhaald worden, maar laat geen kinderen en dieren achter in de auto. De temperatuur in een auto kan erg snel heel hoog oplopen. Ziet u een kind of dier in een auto, neem dan contact op met de politie. 0900-8844 zonder spoed en 112 bij spoed (bijvoorbeeld als het kind/dier niet alert reageert of buiten bewustzijn is.

Meer tips?

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Ga dan naar de website van ehbo.nl en lees meer tips en handelingen bij klachten door hitte.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen