zaterdag, mei 25, 2024

Bijzondere klus: twee megatandwielen verwijderd uit torens Algerakering

- Advertisement -

Een enorme kraan is afgelopen dinsdag begonnen met het uithijsen van de oude aandrijfmechanieken in de Hollandse IJsselkering, in de volksmond Algerakering. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Hollandia Services in opdracht van Rijkswaterstaat. Het mechaniek is sterk verouderd en om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst droge voeten houden in Capelle aan den IJssel tot en met Utrecht worden de aandrijfmechanismen, ook wel trommels vervangen.

Het is een flinke klus voor Hollandia Services. Al ruim 1,5 jaar is het bedrijf bezig geweest met het ontwerpen en de realisatie van de complexe operatie. Afgelopen dinsdag was het dan zover, de oude “tandwielen” werden uit de torens gehesen. Hiervoor is er een grote kraan gekomen met een speciale constructie vanaf het water die stuk voor stuk de tandwielen eruit heeft gehaald. Tijdens het hijsen moest het scheepvaartverkeer door de sluizen.

De nieuwe trommels liggen inmiddels klaar en worden volgende week in de heftorens gehesen door het bedrijf. Het mechaniek in de andere twee torens zijn nog niet aan de beurt. Deze zijn later gebouwd om bij storing van de eerste sluisdeur alsnog het water te kunnen stoppen.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen