Hoge waterstanden grote rivieren geen gevolgen voor Hollandse IJssel bij Capelle

Het nieuws wordt deze dagen gedomineerd door beelden van overstroomden steden, dorpen en buitengebieden in het zuid-oosten van Nederland. Het kabinet verklaarde gisteren het overstroomde Limburg zelfs tot rampgebied. Gaat deze overvloedige hoeveelheid water verder stroomafwaarts bij Capelle voor problemen zorgen?

Om mensen direct uit eventuele kopzorgen te helpen: nee. De hoge waterstanden in de grote rivieren in ons land zullen bij Capelle a/d IJssel geen gevolgen hebben. Dit laat Rijkswaterstaat desgevraagd weten aan Capelle Vandaag.

Hoogste waterstandstijgingen na het weekend

De woordvoerder van onze regio (Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid), Michel de Vos, zegt dat 60 tot 80 centimeter waterstandstijging wordt verwacht in Zuid-Holland. Dit gaat met name om het oosten van de provincie en er is verder geen reden tot zorgen: “De rivieren hebben hier ruim voldoende capaciteit om dit water af te voeren. Op dit moment verwachten we, zelfs bij deze oplopende waterstanden in de Merwede, nog niet dat de Noordwaard mee gaat stromen, maar we houden het nauwlettend in de gaten.”

In Capelle aan den IJssel hoeven wij ons helemaal geen zorgen te maken om de waterstandstijging van de Hollandse IJssel. De Vos legt uit: “De verwachte waterstanden [bij Capelle a/d IJssel] zijn vrijwel vergelijkbaar met de bestaande waterstanden. Dit komt door de specifieke ligging van de Hollandsche IJssel.”

Al met al: geen reden voor ons om meubels naar hogere etages te versjouwen of nieuwe laarzen te kopen.

Waarom heeft Limburg te maken met overstromingen?

Dat Limburg nu zo hard getroffen wordt, heeft te maken met een aantal aspecten. Het regent uitzonderlijk hard en lang. Wat normaal in juli en augustus valt, valt nu in een aantal dagen. De grond raakte daardoor snel verzadigd en kan het overtollige regenwater niet kwijt.

Zowel in Limburg als in Duitsland en België heeft men te maken uitzonderlijke zware en voortdurende regenval. De waterstanden van de rivieren stijgen daarom zowel in ons land als verder stroomopwaarts. Daarnaast heeft Limburg een heuvellandschap, waardoor al het water zich in lagergelegen delen verzameld en in die gebieden de overlast nog groter is.

Fotografie: Jeroen van Zomeren

Archief

Selecteer het nieuws uit jou wijk

Heb een nieuwstip of wil je contact opnemen met de redactie van Capelle Vandaag?  Mail redactie@capellevandaag.nl

Over Capelle Vandaag

Capelle Vandaag is een onafhankelijke nieuwswebsite voor Capelle aan den IJssel.  De nieuwsberichten, foto's en video's worden gemaakt door een team van enthousiaste vrijwilligers.

Wil je ook schrijven voor Capelle Vandaag?  Neem dan contact met ons op.

Adverteren

Capelle Vandaag is de plek om jouw lokale bedrijf onder de aandacht te brengen. Bij ons kun je voor een vast bedrag per maand adverteren in de hele stad, of gericht op een specifieke wijk.

Wij vertellen je graag alles over de mogelijkheden.

Volg Capelle Vandaag