zaterdag, mei 25, 2024

Gratis zelftests voor alle huishoudens

- Advertisement -

Vanaf dinsdag ontvangen alle huishoudens een brief waarmee zij kosteloos twee corona-zelftests kunnen bestellen. Het demissionaire kabinet roept iedereen op hier gebruik van te maken om de verspreiding van het virus verder tegen te gaan.

Het besluit is genomen nu er steeds meer versoepelingen zijn in de maatregelen. Daardoor gaan steeds meer mensen erop uit en komen meer in contact met anderen. En hoewel gevaccineerde mensen minder makkelijk het virus overdragen, kunnen ook zij in sommige gevallen nog steeds anderen besmetten.

Het demissionaire kabinet benadrukt daardoor het belang van testen, om zo toch tijdig erachter te komen of iemand -zelfs zonder klachten – besmet is en zo verdere verspreiding van het virus tegen te kunnen gaan.

Landelijke campagne

Het verspreiden van zelftests moet het laagdrempeliger maken voor mensen om voorafgaand aan bijvoorbeeld werk, school of een verjaardag even een zelftest te nemen. De verspreiding van de zelftests gaat gepaard met een landelijke campagne, waarin ook de basisregels opnieuw aandacht krijgen: houd afstand, was vaak je handen, zorg binnen voor frisse lucht en blijf thuis en laat je testen bij klachten.

Bestelcode in brief

In de brief die huishoudens ontvangen, staat een code vermeld waarin mensen gratis de twee tests online kunnen bestellen. Deze worden dan naar verluid binnen anderhalve week bezorgd.

Bij een positieve zelftest moet je je altijd opnieuw laten testen bij de GGD. Een zelftest doe je alleen als je geen klachten hebt. Heb je wel klachten zoals koorts, benauwdheid, verkoudheid en smaak- of reukverlies, of was je in de buurt van iemand met corona? Laat je dan testen bij de GGD. Dat geldt ook voor mensen die in thuisquarantaine zitten en zich op dag 5 willen laten testen, of voor mensen die terugkomen van vakantie uit een (hoog)risicogebied. 

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen