zondag, mei 19, 2024

Volle containers en troep naast de containers: Capellenaren zijn afvaldumping zat

- Advertisement -

Uitpuilende containers vergezeld door bijgezette dozen, matrassen en soms complete huisraden. Capellenaren zijn het vieze straatbeeld en de overlast zat. 

Op social media circuleren met regelmaat foto’s van een vervuild straatbeeld met de zoveelste klacht. De irritatie is duidelijk zichtbaar in reacties onder de berichten.

Veel van de overlast wordt in het beginsel veroorzaakt door bewoners. Zij zijn uiteindelijk degene die het afval plaatsen, ook al zitten de containers vol. Ook dumpen sommige bewoners grofafval zonder afspraak wat dan langere tijd blijft liggen.

Daarnaast wijzen veel bewoners ook de vinger naar Irado, verantwoordelijk voor het legen van de containers. Sommige bewoners claimen dat er tot meerdere weken achtereenvolgend geen afval is opgehaald.

Met name de groencontainers zitten langere tijd volgepropt, aldus de bewoners. Containers zitten overvol en zodra de container toch wordt geopend, wordt je getrakteerd op een smerige lucht en een hele zwerm van vliegen. Inwoners besluiten vervolgens na meerdere weken om hun groenafval dan maar in de restafval-container te gooien.

Irado erkent klachten en vraagt om begrip

Capelle Vandaag heeft Irado om een reactie gevraagd. Het bedrijf zegt de klachten te herkennen: “We krijgen inderdaad klachten van bewoners over de inzameling van afval. De situatie in Capelle is echter niet anders dan in de rest van Nederland. Sinds de coronaperiode is er een enorme druk ontstaan op de afvalinzameling in Nederland. Door het vele thuiswerken en klusgedrag is er veel meer en continu aanbod van afval. Onze medewerkers werken sinds de uitbraak van corona met man en macht om de hoeveelheden afval op te halen. Draaien sinds die tijd extra diensten in de avond en in het weekend.”

Ook zegt Irado dat corona ook haar tol heeft geëist bij het bedrijf en het personeel: “Uitval door quarantaine en ziekte, overbelasting van onze medewerkers en het opvolgen van coronamaatregelen vergen nu zijn tol. In combinatie met de vakantieperiode zien we dat helaas nu terug in het straatbeeld. En dat betreuren we enorm.”

Daarnaast zegt het bedrijf toe om alle klachten af te handelen: “Op dit moment worden met extra inzet van onze medewerkers de niet-geleegde gft-containers alsnog geleegd. […] We begrijpen de reactie van Capellenaren, maar vragen ook begrip en het vertrouwen dat dit op korte termijn is opgelost.”

Sensoren
Bewoners vroegen zich ook af hoe het komt dat volle containers niet tijdig worden geleegd, omdat deze uitgerust zouden zijn met sensoren. Ook deze vraag legde Capelle Vandaag neer bij het bedrijf, maar dit blijkt niet bij alle containers het geval:

“De GFT-containers zijn niet uitgerust met sensoren, de papiercontainers wel. De sensor meet de vulgraad van de container. Bij de papiercontainers zien we vooral veel verklemmingen van karton, die meet een sensor niet en meldt zich dan ook niet automatisch. Capellenaren kunnen verklemmingen zelf voorkomen door karton goed klein te maken voordat het in de papiercontainer wordt gegooid. Of breng grote stukken karton naar de milieustraat. Dat helpt al enorm.”

Handhaving zet stevig in op achterhalen van overtreders

Handhavers zien de verwaarlozing rondom containers ook toenemen. Regelmatig worden er bekeuringen uitgeschreven voor het dumpen van afval. Overtreders worden vaak achterhaald via adressen of getuigen die wat gezien hebben. Een boete voor het dumpen van afval kost 148,75 euro. Word je meerdere keren gepakt dan kan er zelfs een extra boete van 500 euro daarbovenop gelegd worden.

 

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen