donderdag, juni 13, 2024

Dit zijn de consequenties voor jongeren betrapt met een mes op zak

- Advertisement -

Gisteren meldde een zestienjarige jongen zich bij de politie voor het neersteken van een andere minderjarige jongen. Het dragen van, en het geweld met messen onder jongeren lijkt daarom nog verre van over. Jongeren lijken zich niet bewust van de consequenties. Maar wat zijn eigenlijk de consequenties?

Voor het op zak hebben van de meeste messen lopen straffen uiteen van geldboetes tot zelfs gevangenisstraffen. Word je voor het eerst betrapt, dan staat daar minimaal een geldboete op van 225 euro. Bij een tweede keer kan je een boete van 325 euro of een taakstraf van 24 uur verwachten. Word je vaker betrapt, dan is een taakstraf van 36 uur of een gevangenisstraf van achttien dagen de richtlijn.

Daarnaast liggen deze straffen hoger als het wapen wordt aangetroffen onder ‘bedenkelijke omstandigheden’. Ook zijn andere factoren strafverhogend. Denk bijvoorbeeld aan het aantreffen van een wapen tijdens een evenement of als iemand meerdere wapens op zak heeft.

Strafblad

Word je betrapt met een mes? Al is het de eerste keer en wordt de zaak afgedaan met een boete, dan krijg je altijd een strafblad. Hierna kan je voor een aantal jaren geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgen, waarna je problemen kan krijgen op werk of bij het vinden van een nieuwe baan. Hoeveel jaren je geen VOG kan ontvangen, is afhankelijk van de strafoplegging.

Straffen bij messengeweld

Mocht een minderjarige het niet laten bij het dragen van een mes, maar gebruikt hij of zij deze ook? Dan zal de rechter zich buigen over de zaak. Straffen zullen dan uiteraard hoger liggen dan bij enkel wapenbezit. Wel zijn straffen voor minderjarigen lager dan voor volwassenen, wat geregeld een punt van discussie is.

Voor minderjarigen kan een maximale gevangenisstraf van twee jaar voor zestien- en zeventienjarigen, en één jaar voor kinderen onder de zestien, opgelegd worden. Ook kan de rechter maximaal tweehonderd uur taakstraf opleggen. Daarnaast zijn schadevergoedingen en/of boetes ook bijkomende strafopleggingen.

Mocht na onderzoek ook blijken dat een verdachte kampt met een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening, dan kan een PIJ-maatregel opgelegd worden. Dit is een soort van jeugd-TBS. Hierbij zal een jongere in een justitiële jeugdinrichting worden geplaatst en ontvangt daar dan intensieve behandeling.

Uitzonderingen

Zijn dan alle messen verboden? Nee. Denk bijvoorbeeld aan een scout met een zakmesje  Of mensen die aan het picknicken zijn en een smeer- en broodmes bij zich hebben. Dit is per situatie afhankelijk en agenten zullen dat iedere keer afwegen. Uiteraard zijn diverse type messen, zoals een valmes, vlindermes of stiletto, in elke situatie verboden en leveren direct een boete op.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen