zaterdag, mei 25, 2024

Zeven bomen gekapt in Oostgaarde vanwege besmettelijke iepziekte

Gemeente vraagt bewoners om uit te kijken naar mogelijk besmette bomen

- Advertisement -

​In Oostgaarde zijn zeven bomen gekapt ter hoogte van de Keerkring. De reden hiervoor is dat de bomen waren aangetast door de uiterst besmettelijke iepziekte.  Eerder moesten ook al bomen langs de Couwenhoekseweg worden verwijderd.

Het aantasten gebeurt door een agressieve schimmel. De schimmel nestelt zich in de houtvaten, waarna de boom deze -tevergeefs- afsluit om verspreiding te voorkomen. Hierdoor drogen geïnfecteerde houtvaten uit.

Het probleem is een beestje, genaamd de iepenspintkever. Deze verspreid de schimmel verder door de boom, maar na het broeden zullen de nieuwe kevers ook uitvliegen en de ziekte overdragen op gezonde bomen. Ook kan de schimmel ondergronds verspreiden via de wortels van bij elkaar gelegen bomen.

Zieke bomen zo snel mogelijk melden

Als de aantasting eenmaal inzet, dan zal een geïnfecteerde boom binnen enkele weken tot maanden doodgaan. Het is daarom belangrijk om bij signalen van zieke bomen direct de gemeente in te schakelen.

De gemeente stuurt boomexperts langs zieke bomen om vast te stellen of ze de besmettelijke iepziekte hebben. Als dit het geval is, maken zij er melding van, waarna de boom zo snel mogelijk verwijderd wordt.

Niet zelf afvoeren

De gemeente benadrukt dat de boom verwijderd moet worden door deskundige boomverzorgers. Particulieren zijn niet toegestaan zelf de zieke boom te kappen, af te voeren of te verwerken. Dit is omdat er dan alsnog besmetting van andere bomen plaats kan vinden.

Symptomen herkennen en melding doen

Zie je ergens in Capelle aan den IJssel een iep, te herkennen aan de bladeren met de ongelijke bladsteel, die wellicht ziek is doordat er bladeren verwelken, geel en vervolgens bruin worden? Verder gevorderd kunnen takken gaan hangen en onder de bast kunnen gangenstelsels zichtbaar zijn, gegraven door de iepenspintkever. Zie je een iep met een of meerdere van deze symptomen? Geef dit dan door aan de gemeente.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen