woensdag, mei 29, 2024

64 wapens ingeleverd in Capelle aan den IJssel tijdens landelijke wapeninzamelactie

- Advertisement -

Tijdens de landelijke wapeninleveractie afgelopen week zijn in Capelle aan den IJssel 64 wapens ingeleverd. “De landelijke campagne lijkt een succes”, aldus burgemeester Oskam.

De landelijke actie is een initiatief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid die zich met de campagne ‘Drop je knife, doe wat met je life’ vooral richtte op het terugdringen van het aantal steekincidenten onder jongeren door hun de gelegenheid te geven om zonder verdere vragen wapens in te leveren.

Van 11 tot 17 oktober konden mensen ongestraft wapens inleveren op het politiebureau Slotlaan en de gemeentewerf. Alleen vuurwapens werden door agenten thuis in burgerkleding opgehaald, in verband met het gevaar. In totaal brachten mensen 46 messen, zes zwaarden, elf (nep)vuurwapens en één wapen uit een andere categorie.

“Een mes is nooit een oplossing”

Wethouder Ans Hartnagel van veiligheid is blij en opgelucht op deze Capelse resultaten: “Het stemt mij heel positief dat mensen messen, vuurwapens en zelfs zwaarden hebben ingeleverd. Hierdoor hoop ik echt dat het aantal steekincidenten in de regio en ook in Capelle kan worden teruggedrongen.”

In Capelle en de regio zijn de laatste jaren veel steekincidenten, veelal waarbij jongeren betrokken zijn. Hartnagel vervolgd: “Het is nu nog te normaal dat jonge mensen wapens bij zich dragen om ruzies op te lossen. Een mes is nooit een oplossing, dat besef moeten we samen tussen de oren van de jeugd zien te krijgen.”

“Werken aan gedragsverandering”

Ook burgemeester Peter Oskam is blij met de ingeleverde wapens: “De landelijke campagne lijkt een succes. Dit was de kans om zonder strafvervolging je wapen in te leveren. Maar het inleveren van wapens is pas het begin. Het gaat erom dat jongeren beseffen dat het bij je dragen of gebruiken van wapens niet stoer is.”

Burgemeester Oskam zegt dat we ook na deze actie nog niet klaar zijn: “Samen met scholen, de politie, handhavers, jongerenwerkers en ouders moeten we werken aan gedragsverandering bij een deel van de jeugd.”

Landelijke eindresultaten later bekend

De politie Rotterdam komt later met een overzicht van het totaal aantal ingeleverde wapens per gemeente. In 2019 werd in de regio Rotterdam ook een wapeninleveractie georganiseerd. Er werden toen 262 wapens ingeleverd, waarvan zestig vuurwapens.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen