zondag, mei 19, 2024

Meest gestelde vragen over NL-Alert van vannacht beantwoord

- Advertisement -

Afgelopen nacht werd tijdens de langdurige en felle brand aan de Radarstraat een NL-Alert verstuurd. Er volgden veel vragen en ook kritiek: waarom kreeg iemand wel of geen NL-Alert? En: Wat stond er nou op dat kaartje? 


Hoe werkt een NL-Alert?

NL-Alert op je mobiele telefoon werkt via cell broadcast. Met deze techniek kan de overheid tekstberichten uitzenden via de zendmasten van alle providers. Ook als het netwerk overbelast is, kan je zo een Alert ontvangen.

Om een Alert te kunnen ontvangen, moet je dus wel een verbinding hebben met een zendmast. Als je telefoon geen netwerkbereik heeft of je telefoon uit of in vliegtuigmodus staat, kun je geen NL-Alert ontvangen.

Waarom krijgen sommige mensen geen NL-Alert?

Er waren klachten van sommige lezers dat zij geen NL-Alert hadden ontvangen. Zelfs iemand die op 150 meter van de brand woont, zei geen alarmering te hebben gekregen.

Volgens een medewerker van de Rijksoverheid ligt dit meestal aan het soort toestel of de instellingen. Mobiele telefoons van oudere types hebben geen mogelijkheid om een NL-Alert te ontvangen.

Ook kan het liggen aan de instellingen. Tegenwoordig staat bij de meeste nieuwe telefoons al ingesteld dat NL-Alerts worden ontvangen, maar bij sommige moet dit nog handmatig worden aangezet.

Wil je controleren of jouw telefoon NL-Alerts kan ontvangen en hoe je dit instelt? Klik hier voor Android-toestellen en klik hier voor Apple-telefoons.

Hoe krijgen mensen een alert als zij verder van de brand vandaan zijn?

Er waren ook reacties dat inwoners van bijvoorbeeld Rotterdam en Moordrecht – relatief ver gezien van de brand – wel een NL-Alert hadden ontvangen. Een verklaring hiervoor ligt bij de zendmasten.

De hulpdiensten selecteren welke zendmasten een alarmeringssignaal gaan verzenden. Ook als iemand dus verder weg is, maar de telefoon nog gekoppeld staat aan één van de geselecteerde zendmasten, dan zullen zij een NL-Alert ontvangen.

Artikel gaat verder onder video
Wat stond er aangegeven op het kaartje?

Er kwamen ook veel vragen over het kaartje met rood gemarkeerde gebied. Klopte het kaartje wel, aangezien het brandadres erbuiten viel. Wat vertelde de markering?

De woordvoerster van de Veiligheidsregio wist te vertellen dat de markering het gebied betreft waarin de zendmasten staan die het alarmsignaal uitzonden. Het gaat puur om de locaties van de masten en niet het bereik van hiervan. Daarom is het gebied in werkelijkheid groter en geeft het kaartje een vertekend beeld. Het gebied is geselecteerd op basis van de windrichting en waar de rook heen trok.

 

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

3 REACTIES

  1. Reactie Nl -Allert wij wonen nog geen 750 meter van de brand geen allert gehad en wij hebben alle drie een recent telefoon toestel misschien niet het juiste gebied aan geklikt of alleen het verspreidingsgebied gebied gedaan

  2. Wij wonen op nog geen 50 meter van de brand.
    We wonen met zijn vijven en niemand van ons heeft een NL-Alert gehad.
    Te weten dat iedereen hier een recente telefoon heeft met de juiste instellingen.

  3. Niemand van mijn buren in s-Graveland- de wijk die toch het dichtste bij de plek van de brand ligt – heeft NL alert ontvangen!! Dus dat verhaal van oude telefoons gaat in dit geval niet op!! Er kwam een geluidswagen van de politie langs in de wijk maar dat geluid was slechts te horen als je een raam of deur openzette en dat was nou juist niet de bedoeling. Vooral het NL alert moet echt werken voor iedereen in de omgeving – lijkt mij erg belangrijk dat dat onderzocht wordt!

Reacties zijn gesloten.

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen