donderdag, juni 13, 2024

Gemeente laat deel ganzenpopulatie vangen in strijd tegen overlast

- Advertisement -

De gemeente heeft opdracht gegeven om ganzen te vangen om zo de populatie-omvang in balans te brengen. Dit gebeurt omdat er op meerdere locaties veel overlast is.

De gemeente heeft op verschillende plekken last van grote hoeveelheden ganzen. Naast overmaat aan ganzenpoep, versperren ze ook fietspaden, zorgen ze voor geluidsoverlast en hebben passanten last van agressief gedrag.

Voeren belangrijke oorzaak

Een belangrijke oorzaak van de overmaat aan ganzen is, is dat op meerdere plekken in Capelle de dieren veelvuldig worden gevoederd door bewoners. De gemeente roept mensen daarom op om dit – ondanks alle goede bedoelingen – niet te doen.

Het voeren zorgt er ook voor dat dieren ongezonder worden en niet meer zelf op zoek gaan naar natuurlijk voedsel. Ook trekt het eten ratten aan. Op veel plekken in Capelle is het al verboden om dieren te voederen. Overtreders riskeren een boete.

Vangen door erkend faunabeheerder

Eerdere maatregelen, zoals bijvoorbeeld nestbeheer, bleek onvoldoende. Daarom wordt een deel nu gevangen. De gemeente laat weten dat dit door een erkend faunabeheerder wordt uitgevoerd. De professionals zullen dit op een zo diervriendelijk mogelijk laten gebeuren, zodat dit geen stress oplevert voor de dieren.

De in Nederland beschermde grauwe ganzen worden – als zij mee gevangen zijn – weer vrijgelaten. De overige (hybride en bonte) ganzen zullen worden afgevoerd in een speciaal geprepareerde aanhanger. Het vlees zal niet verloren gaan, maar zal naar een poelier worden gebracht.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen