zaterdag, mei 25, 2024

Corona en groepsgrootte, hoe zit het nou precies met de kerstdagen?

- Advertisement -

Even chillen met je vrienden, of gezellig met een groepje een balletje trappen? We moeten het de aankomende weken met een maatje doen in plaats van een groepje. Om er met zijn allen voor te zorgen dat er minder mensen besmet raken, heeft het demissionaire kabinet de groepsgrootte gewijzigd naar maximaal twee personen. Alleen tijdens de feestdagen geldt een groepsgrootte van vier personen.

Een lekker kerstdiner kun je dus prima doen met meerdere gezinnen of families. Voor de groepsgrootte gaat de overheid uit van iedereen ouder dan 13 jaar. Heb je dus nog jonge kinderen dan hoef je deze niet mee te tellen. Voor binnen gaat het om een advies, voor buiten is het wel een maatregel. Mocht je toch samenkomen, doe dan een zelftest om besmetting te voorkomen.

Mocht je buiten willen samenkomen dan geldt er een groepsgrootte van twee personen. Dit houdt in dat je prima met iemand samen mag hardlopen of een balletje kan trappen. Zorg er dan wel voor dat je de anderhalve meter afstand in acht neemt.

De vorige keer dat het kabinet dezelfde maatregel invoerde, was er veel begrip vanuit de Capellenaar, zegt woordvoerder Bert Tielemans van de gemeente Capelle aan den IJssel.

“Nu de maatregelen van het kabinet weer strenger worden zullen de handhavers in de stad zich wat meer laten zien op straat en in de winkelcentra. Omdat de Capellenaren zich gedurende de corona-crisis vooral heel meewerkend hebben opgesteld gaan de handhavers vooral in gesprek met mensen. Om uitleg te geven en eventueel te waarschuwen als dat nodig is. Boetes schrijven doen we pas als het echt niet anders kan. Deze week delen de handhavers ook een klein presentje uit. Een klein lichtje in de donkere dagen, juist omdat we de samenwerking met de Capellenaren zo waarderen”.

De politie heeft aangegeven niet in te zetten op preventieve controles: er is afgesproken dat zij alleen bij excessen ter plaatse komen. Bijvoorbeeld op verzoek van handhaving of wanneer er een illegaal feest wordt georganiseerd.

Tot bekeuren zal het waarschijnlijk niet zo snel komen, maar is dus niet uitgesloten. Mocht je de regels toch fors overtreden dan kan een handhaver of een politieagent besluiten om een bekeuring van 95 euro uit te schrijven.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen