dinsdag, april 16, 2024

Eerste pro-formazitting tegen Capelse verdachte van fataal steekincident Ypenburg

- Advertisement -

De 43-jarige Capellenaar Esmeraldo B. is donderdag voor het eerst verschenen op een pro-formazitting in de rechtbank van Den Haag. Hij wordt verdacht op 14 september jongstleden de Hagenaar Pablo met meerdere messteken om het leven te hebben gebracht.

De betreffende avond in september ontvangt de politie een melding van een vechtpartij, waarbij mogelijk ook gestoken zou zijn, op een galerij aan de Lindberghlaan in Haags stadsdeel Ypenburg. Bij aankomst wordt het lichaam aangetroffen van de dan al overleden 45-jarige Pablo Rodriguez Gomes.

De Capellenaar was op de vlucht geslagen, maar meldde zich zelf een aantal uren later op het hoofdbureau van de politie in Den Haag. Daar wordt hij direct aangehouden.

Conflict over drie kilo cocaïne

De confrontatie zou gaan over een eerder conflict. ‘Raldo’ had namelijk drie jaar in de cel gezeten in verband met een mislukte smokkel van drie kilo cocaïne. De smokkel was in opdracht van Pablo. Het knaagde bij de Capellenaar zijn vriend in luxe te zien leven, maar zelf nooit enige compensatie te hebben gehad.

De verdachte ziet zich ook eerder als slachtoffer, zo maakte hij kenbaar in de rechtbank. Dit viel niet in de goede aarde bij meerdere aanwezige familieleden. De rechtszaal werd daarop ontruimd en B. heeft de rest van de zitting niet fysiek meegemaakt.

Pro-forma

Bij een pro-formazitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk besproken, maar wordt in feite een stand van zaken in het onderzoek gegeven. Zulke zittingen dienen omdat het voorarrest van de verdachte dreigt te verlopen. De rechter kan dan besluiten dit voorarrest al dan niet te verlengen.

Tijdens de zitting is door de rechter besloten dat er een psychologisch onderzoek naar Raldo moet plaatsvinden. Ook beklaagde de advocaat van de Capellenaar zich erover pas acht dagen geleden het strafdossier te hebben ontvangen. Er wordt daarom extra tijd gegeven om de verdediging voor te bereiden en eigen onderzoekswensen aan te voeren.

De volgende zitting dient op 15 maart volgend jaar. Ook dat zal een pro-formazitting betreffen.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen