donderdag, mei 23, 2024

Kerstboodschap burgemeester Oskam: “Vooral kijken naar wat we wel hebben”

- Advertisement -

Op de dag voor Kerst heeft burgemeester Peter Oskam een kerstboodschap voor alle Capellenaren gepubliceerd.

Net als vorig jaar is ook deze kerstboodschap vooral corona-gerelateerd. De burgemeester zegt ieders leed mee te voelen, maar vraagt mensen bovenal om optimistisch te blijven en alles wat we wel hebben, om dat te waarderen.

De burgemeester benoemt de lockdown, die onverwacht kwam zo voor de kerstdagen. “Laten we vooral kijken naar wat we wel hebben en we hebben heel veel in Capelle…. Ik hoop echt dat u een mooie tijd nog tegemoet kan gaan.”

Bekijk hieronder de video of lees onder de video de complete toespraak.

Volledige tekst:

“Beste Capellenaren,

Sinds afgelopen zaterdag zitten we weer in een harde lockdown. En dat is een grote teleurstelling. Het was vrij onverwachts en na de mooie zomer die we hebben gehad hoopten we dat we in de richting van de winter minder besmettingen zouden hebben, maar niets is minder waar.

En ik weet dat iedereen uitkijkt naar een fijne kerst met familie en vrienden. Maar het kan niet. De cijfers liegen niet en de besmettingen rondom de omikronvariant zijn nog veel te hoog. Die brengen risico’s met zich mee omdat die ziekte veel besmettelijker is. En dat werkt door naar de zorg, naar de mensen in de ziekenhuizen, maar ook naar de ouderen die in Capelle wonen. Dus we moeten echt ons aan de regels houden willen we de omikronvariant zoveel mogelijk buiten de deur houden.

En eigenlijk voel je de pijn. Ik voel de pijn bij de ondernemers als ik door de winkelcentra loop en spreek met ondernemers. Dan voel ik dat ze extra hebben ingekocht voor de kerst, dat dit de periode is waar ze de achterstanden beetje goed wilde maken. Maar ook de sportverenigingen, de sportscholen, de culturele sector. Het theater dat ook weer een mooi programma had. Het kan allemaal niet doorgaan. De scholen die eerder moeten sluiten en moeten nadenken over online lesgeven na de kerstvakantie. Maar ook de kerken, die hadden gehoopt juist dan met die feestdagen mooie vieringen te hebben, warme vieringen met elkaar en dat kan allemaal maar moeilijk doorgaan. En ook de vele vrijwilligers in Capelle die leuke activiteiten wilden organiseren in de kerstvakantie. Het gaat allemaal niet, helaas.

En toch wil ik vragen, met mij positief te denken. Laten we vooral kijken naar wat we wel hebben en we hebben heel veel in Capelle. En wat in ieder geval gelukkig wel mag rondom de feestdagen. Op 1e en 2e kerstdag en ook tijdens de jaarwisseling dan mogen er vier gasten zijn. En knip het op. Ik doe het zelf ook. Ik zou het heel fijn vinden om met al mijn kinderen in één keer kerst te vieren, maar dat lukt niet. Ik heb het opgeknipt in verschillende avonden en dat is ook fijn.

We hebben mooie plekken in Capelle. Ik denk aan het Hitland, ik denk aan het Schollebos. Maar ook de omgeving langs de Hollandse IJssel, bij het Vuykterrein. En misschien toch ook wel het oude centrum. Dus ga lekker naar buiten, ga wandelen, ga hardlopen, ga fietsen. Zorg dat je voldoende buitenlucht krijgt.

Ik hoop echt dat u een mooie tijd nog tegemoet kan gaan. Ook de kerken, want ik weet dat het geloof ook belangrijk is in Capelle. De kerken zijn creatief en komen met mooie oplossingen om toch te zorgen dat mensen hun geloof kunnen belijden. Dat we even een rustpunt kunnen vinden in dat geloof, in de kerk en met elkaar op een creatieve manier kerstmis kunnen vieren.

Ik wil toch vragen ondanks dat het moeilijk is, om de regels goed na te leven. Zorg ervoor dat er niet te veel bezoek komt. Zorg ervoor dat je je handen wast en dat je ventileert, dat je lucht. Maar geniet ook vooral en heb aandacht voor elkaar. Zoals we dat vorig jaar ook hebben gedaan. Kijk eens om naar je buren, stuur een kaartje, stuur een e-mail, bel eens op, maak een videoberichtje, doe iets leuks.

Ondanks de lastige situatie waarin we verkeren wens ik u toch hele mooie feestdagen en een goede jaarwisseling en we zien elkaar weer in 2022.”

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen