donderdag, mei 23, 2024

Jaaroverzicht 2021

- Advertisement -

2021 is bijna ten einde en daarom blikken we terug op afgelopen jaar. Als redactie hebben we met veel plezier en passie, Capellenaren voorzien van actueel en lokaal nieuws. We zijn dankbaar voor alle trouwe volgers, maar hebben ook veel nieuwe volgers mogen verwelkomen.

Afgelopen jaar was wederom een jaar waarin COVID de boventoon voerde: zo begonnen we het jaar met de avondklok, maar ook gedurende de rest van het jaar wisselden versoepelingen en aanscherpingen elkaar af. Bepaalde evenementen konden weer doorgang vinden en andere werden geannuleerd. Wij hopen net als u dat er volgend jaar weer meer mogelijk zal zijn, en ook dan hopen wij iedereen van het lokale nieuws dat er toe doet te kunnen voorzien.

Hieronder staat een greep van de berichtgeving in het afgelopen jaar. Voor nu wensen we jullie allemaal een gelukkige en veilige jaarwisseling!


Januari

De gemeente begint het nieuwe jaar met een rustig verlopen jaarwisseling. Door de maatregelen was het vuurwerk verboden.

Op 23 januari gaat in het hele land de avondklok in. De straten in de gemeente liggen er in de avonden verlaten bij. In enkele steden breken de avondklokrellen uit. Er worden ook oproepen gedaan tot ongeregeldheden in Capelle. De burgemeester vaardigt zelfs nog een noodverordening uit, maar rellen blijven uit.

Februari

De maand februari wordt gekenmerkt door het winterse weer. Sinds lange tijd valt er weer een dik pak sneeuw en kan er weer uitgebreid op natuurijs worden geschaatst. Het is een fijne verlichting van de zware maatregelen vanwege corona.

Vanaf 15 februari werden handhavers in de gemeente uitgerust met wapenstokken. Capelle is één van tien gemeenten die meedoet aan een landelijke proef. Tot nu toe hebben de boa’s nog maar twee gebruik moeten maken van dit middel, maar noemen de proef al succesvol.

Capelle wordt bedekt onder een mooi laagje sneeuw (foto: Jeroen van Zomeren)
Maart

In een woonwinkel aan de Lylantse Baan breekt op 21 maart brand uit. Al snel staat het gehele gebouw in lichterlaaie. Grote rookwolken trekken over de gemeente en de brandweer is de gehele dag bezig met blussen. De oorzaak is nooit achterhaald.

Grote rookwolken trokken over Capelle aan den IJssel en de brandweer was de hele dag bezig met blussen
April

Na twee jaar herontwikkeling wordt winkelcentrum de Scholver opnieuw geopend onder een nieuwe naam: de Picassopassage.

Op 28 april komt er een einde aan de avondklok.

Op 30 april loopt de kolderdag op het Comenius College uit de hand als vier leerlingen vernielingen aanrichten en worden aangehouden. De school moest worden ontruimd en er zou sprake zijn geweest van paniek onder de resterende leerlingen.

Mei

Omdat een groep bewoners niet weg wilden (of konden), duurde het langer dan verwacht, maar uiteindelijk was het toch zo ver en werd de grond van de Hovenbuurt overgedragen aan de ontwikkelaar.

Op 28 mei belt een vrouw aan bij de woning van Knut als ze al enige tijd niks van hem vernomen heeft. In het huis wordt hij overleden aangetroffen. Hij blijkt door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. Op 31 mei liep een grote groep mensen een stille tocht om Knut te herdenken. Ondanks de vele media-aandacht blijft een doorbraak in het politieonderzoek nog uit.

Juni

Het is zondag 7 juni als de politie een wel heel opmerkelijk belletje ontvangt. Er zou bij een flat aan de Merellaan namelijk een cheetah zitten op het dak van de portiekingang. Meerdere eenheden gaan op onderzoek uit en treffen inderdaad een dier aan. Het blijkt uiteindelijk te gaan om een Serval: een uit de kluiten gewassen en exotisch uitziende kat.

Verder kregen tennispark T.O.C. en Brasserie L’Oeuf nieuwe eigenaren, de nieuwe dierenweide aan de Cornelis de Houtmanstraat werd geopend, en er was goed nieuws voor hondenbezitters: de gemeente maakte kenbaar de gehate ‘blaftaks’ af te gaan schaffen.

Juli

In de late avond van 23 juli wordt de gemeente opnieuw opgeschrikt door een moord. Op het Valeriusrondeel is de 37-jarige Wisam zijn hond aan het uitlaten als hij in koele bloede wordt geliquideerd. De schutter stapt in een gereedstaande vluchtauto en verdwijnt. De auto wordt even later brandend aangetroffen op de Burgemeester van Beresteijnlaan. De schutter is nog niet gepakt.

Deze maand wordt ook de lijst van beste gemeenten bekend gemaakt door EW Magazine. Van een al slechte plaats in 2020 zakt Capelle aan den IJssel nog verder naar beneden naar plaats 312 (met een totaal van 352 gemeenten).

Augustus

Op 3 augustus redt een man zijn buurman aan De Baronie. Hij hoort het brandalarm bij de buren afgaan en gaat poolshoogte nemen. Als hij rook ziet, gaat hij gelijk de woning binnen en haalt de dan nog slapende buurman uit de woning.

Burgemeester Oskam komt met een reactie op een reeks geweldsincidenten in de gemeente.

September

Op 6 september geeft de gemeenteraad groen licht en beveelt Peter Oskam aan om voor een tweede termijn het ambt van burgemeester te vervullen.

Op 17 september opent prinses Beatrix het nieuwe gebouw van Veilige Veste in Capelle aan den IJssel. In de randstad kunnen kwetsbare kinderen en moeders opgevangen worden en waar ze nodige zorg en begeleiding krijgen.

Na een overwinning op HHC Hardenberg weet v.v. Capelle het hoofdtoernooi voor de KNVB-beker te bereiken. De club wordt geloot tegen het Nijmeegse NEC. Helaas strandt het avontuur tijdens de thuiswedstrijd, maar wel met een prachtige ervaring rijker.

Prinses Beatrix opende de nieuwe Veilige Veste-locatie (foto: Jeroen van de Bovenkamp)
Oktober

Op 3 oktober wordt traditioneel het Leidens Ontzet gevierd. Dit jaar stonden we stil bij de rol die Capelle aan den IJssel had bij de bevrijding van de stad.

Een landelijke wapeninzamelactie van de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt ook dit jaar weer succesvol. Voornamelijk messen, maar ook andere wapens en ook (nep)vuurwapens worden ingeleverd.

November

Voor het eerst in twee jaar kon Sinterklaas weer verwelkomd worden door alle Capelse kinderen. Wat vorig jaar gemist werd, kon dit jaar met extra enthousiasme worden goedgemaakt. Ondanks een nog aangepast programma was het een geslaagde intocht.

De gemeente werd in deze maand opgeschrikt door twee hevige branden. Op 12 november ontstond midden in de nacht een felle woningbrand aan het Reviusrondeel. Een bewoonster kwam te overlijden en meerdere mensen raakten gewond. De politie maakte een dag later dat de brand was aangestoken en een man te hebben aangehouden.

Nog geen week later woedde opnieuw een felle brand, ditmaal in een loods aan de Radarstraat. In het pand stonden deelscooters opgeslagen. De aanwezigheid van de vele accu’s verergerde de brand.

Sinterklaas wist nog altijd goed de weg terug naar Capelle te vinden
December

De laatste maand van dit jaar is het onrustig op politiek vlak. De coalitie van Leefbaar Capelle en VVD verliezen – na het vertrek van CL-lid Van Gent – de meerderheid in de gemeenteraad.

Ook moet wethouder Struijvenberg (stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening) zich met hand en tand verdedigen over twee projecten, namelijk de nieuwbouwplannen voor de Florabuurt en het te ontwikkelen studentencomplex in Fascinatio. Er is felle weerstand van bewoners. Uiteindelijk worden de plannen van de Florabuurt voortgezet, maar het studentencomplex wordt teruggestuurd naar de tekentafel.

Vlak voor Kerst zorgt een ontsnapt damhert voor verbaasde gezichten. Er wordt opgeroepen niet meer 112 te bellen en de gemeente laat een specialist komen om het dier te vangen.

Onverwachts zorgt de Omikron-variant van het coronavirus opnieuw voor aanscherpingen in het coronabeleid. Kerst moet weer sober gevierd worden, ondernemers vangen opnieuw financiële klappen en voor het tweede jaar op rij geldt er een algeheel vuurwerkverbod.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen