woensdag, mei 29, 2024

Gemeente stuurt brandbrief aan Rutte: “zorgelijke signalen van ondernemers en middenstand”

Heropening op korte termijn en perspectief op langere termijn

- Advertisement -

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) en de fracties in de gemeenteraad hebben gisteren – in navolging van verschillende andere gemeenten – een brandbrief gestuurd aan premier Mark Rutte. 

In de brandbrief vraagt de gemeente om meer aandacht voor de ondernemers en middenstand. Zo wordt onder andere gevraagd om winkels op korte termijn te heropenen, maar ook om perspectief en duidelijkheid te bieden op de langere termijn.

Als reden hiervoor geeft de gemeente aan “steeds vaker zorgelijke signalen [te] ontvangen van onze Capelse ondernemers en middenstand, die worden gedupeerd door de huidige maatregelen.”

Gedwongen faillisementen dreigen

De brief benadrukt dat veel ondernemers het zwaar hebben. Met name de laatste lockdown, in een maand waarin veel ondernemers veel omzet draaien, noemt de gemeente ‘abrupt’ en brengt het gevaar dat lokale ondernemers gedwongen zullen zijn om te stoppen en in het ergste geval failliet gaan. “Dit kan en mag niet gebeuren”, aldus de gemeente.

Ook veel consumenten kopen nu online en de inkomsten komen vrijwel niet bij lokale ondernemingen terecht. Daarnaast is de compensatie die ondernemers ontvangen in de realiteit niet zo ruimhartig als veel mensen denken: “Dit is pijnlijk, onze ondernemers verdienen beter.”

Neveneffecten

De gemeente legt verder uit wat de bijkomende effecten zijn als de huidige situatie voortduurt. Naast het economische belang voor Capelle vervullen ondernemingen ook een belangrijke rol in de gemeenschap: “Veel van deze ondernemers zijn namelijk betrokken bij sportverenigingen en buurt- en bewonersverenigingen, die worden gesponsord vanuit de plaatselijke middenstand. Het mogelijk wegvallen van die ondersteunende gelden kan grote gevolgen hebben voor deze verenigingen.”

Persconferentie

Een woordvoerder van de gemeente laat weten nog geen officiële reactie te hebben ontvangen van de premier of het ministerie. Wel is vanavond opnieuw een persconferentie van het kabinet over de maatregelen. Naar verwachting worden er versoepelingen aangekondigd.


De gehele brandbrief kan je hier downloaden: Brandbrief-capelle

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen