maandag, april 15, 2024

Doe dit weekend mee met de Nationale Tuinvogeltelling

- Advertisement -

Doe jij dit jaar (weer) mee aan de Nationale Tuinvogeltelling? Op 28, 29 en 30 januari kan je meedoen met de telling. Hoe het werkt, lees je in dit artikel.

De Nationale Tuinvogeltelling wordt georganiseerd door de Vogelbescherming in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met dit onderzoek wordt gekeken naar hoe de vogelpopulaties in onze tuinen zich ontwikkelen en hoe ze beter geholpen en beschermd kunnen worden.

Hoe werkt het?

Mensen die meedoen wordt gevraagd om een half uur lang op één van de drie dagen alle vogels in de tuin te tellen. Vogels die alleen overvliegen worden hierbij niet meegeteld.

Geef alleen de hoogste waarneming van een soort door die je in één oogopslag ziet, om het dubbel tellen van dezelfde vogel te voorkomen. Zie je bijvoorbeeld eerst 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen. Als er veel van dezelfde soort in uw tuin lopen, kan je ook een foto maken om later rustig te tellen.

Op de drie dagen (28/29/30 januari) kan je op www.mijntuinvogeltelling.nl terecht om tellingen door te geven.

Wil je eerst een papieren lijst bijhouden, of een handig document met alle verschillende soorten? Deze vind je op de website van de Vogelbescherming.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de telling en hoe aan te melden, vind je hier op de website van de Vogelbescherming!


Resultaten 2021

Afgelopen jaar werd er natuurlijk ook geteld in onze gemeente. Toen werd de Koolmees het meest waargenomen, gevolgd door de Huismus en de Kauw. Hieronder vind je de volledige top tien!

Top 10 in Capelle aan den IJssel in 2021
  1. Koolmees (791)
  2. Huismus (605)
  3. Kauw (582)
  4. Merel (477)
  5. Vink (451)
  6. Pimpelmees (412)
  7. Ekster (348)
  8. Roodborst (312)
  9. Turkse tortel (285)
  10. Houtduif (281)
- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen