donderdag, mei 23, 2024

Proef met wapenstok voor handhavers met half jaar verlengd

- Advertisement -

De proef met een korte wapenstok voor handhavers van de gemeente is met een half jaar verlengd. In februari van 2021 werden meerdere gemeenten, waaronder Capelle aan den IJssel, geselecteerd om mee te doen aan een landelijke proef voor het gebruik van het geweldsmiddel.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de proef tot 1 juli 2022 verlengd. De reden hiervoor is dat er nog geen evaluatie heeft plaatsgevonden. Wel is inmiddels gebleken dat handhavers zich veiliger voelen wanneer ze handhavend moeten optreden. Ook werkt het dragen van een wapenstok op voorhand al de-escalerend.

In Capelle is wapenstok wel ingezet, maar niet gebruikt

Capelle aan den IJssel is één van de tien deelnemende gemeenten. Handhavers in Capelle zijn goed opgeleid en dragen naast de wapenstok ook een bodycam, portofoon en handboeien. Handhavers in Capelle aan den IJssel hebben de wapenstok in de afgelopen periode twee keer getrokken, maar hebben deze uiteindelijk niet hoeven te gebruiken.

De wapenstok is gebruikt waar hij voor bedoeld is: belagers op afstand te houden bij dreiging van ernstig fysiek geweld. “Het grootste wapen van een handhaver is nog steeds zijn mond”, zegt woordvoerder Bert Tielemans van de gemeente Capelle aan den IJssel

Evaluatie afwachten voor definitief besluit

Het is nog niet bekend of de handhavers de wapenstok na de proef mogen houden. Dit moet blijken uit de evaluatie van het Openbaar Ministerie en de politie. Mocht de proef succesvol zijn, dan mogen handhavers na een pittige opleiding de wapenstok gaan dragen.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen