donderdag, mei 23, 2024

Raad stemt in met komst van vluchtelingenopvang in Capelle

- Advertisement -

Er komt een tijdelijke huisvesting van vluchtelingen in het oude kantoorpand aan de Barbizonlaan in Capelle aan den IJssel. De gemeenteraad stemde vlak voor middernacht met een nipte meerderheid van 17 stemmen voor de komst van de tijdelijke opvang van vluchtelingen. 

Er werd hoofdelijk gestemd door de raadsleden. De partijen gaven de voorkeur dat iedereen zijn eigen stem mag laten klinken. Dit resulteerde in een bijzondere stempartij, waarbij de komst van de vluchtelingenopvang pas aan het eind een meerderheid haalde.

De gemeente en het COA verwachten dat begin maart de eerste vluchtelingen zullen arriveren in het dan aangepaste kantoorpand. Burgemeester Peter Oskam had nog een warm hart voor de krakers die al dan niet illegaal in het pand zitten. Hij vindt dat ook zij ergens anders een plekje moeten krijgen. De pandeigenaar kijkt daarvoor mee naar de mogelijkheden.

Petitie tegen komst van vluchtelingen

BVNL Capelle aan den IJssel diende vanmiddag nog een petitie in bij de burgemeester. Rond vijf uur ’s middags hadden 115 mensen dusver de petitie ondertekend om geen vluchtelingenopvang te realiseren in het pand aan de Barbizonlaan. Deze petitie heeft dus niet mogen baten.

Kosten niet voor de Capellenaar

De kosten die gemoeid zijn met de komst van de tijdelijke opvanglocatie komen niet voor rekening van de Capellenaar, zo werd benadrukt. Alle kosten zoals het verbouwen, beveiliging en zorg voor de vluchtelingen komen voor rekening van het COA. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond handelt deze rekeningen verder af.

Daarnaast waren er ook bij mensen zorgen over de hoeveelheid personen die opgevangen wordt. Er worden maximaal 30 personen opgevangen en dit zullen bij voorbaat gezinnen worden. Zij blijven voor een duur van maximaal vier maanden.

Andere locaties waren niet mogelijk

Het college heeft samen met de Veiligheidsregio gezocht naar meerdere locaties. Zo is er gekeken naar een asielboot aan het Vuykpark, deze locatie bleek niet geschikt te zijn. De steiger ligt te laag en is alleen geschikt voor de boot van Sinterklaas of de watertaxi. Een asielboot kon alleen worden toegestaan als er een damwand zou worden geslagen. De boot komt anders te dicht op de vaargeul te liggen.

Verder zoeken naar een ander pand zou geen zin hebben: “Als vanavond besloten wordt dat we het niet doen dan doet het college het ook niet. Er is dan ook geen aanleiding om te blijven zoeken.”, zo liet het college weten. “Het is goed om te weten dat het niet gaat om massale opvang op dit moment. Het heeft dan ook geen invloed op de huidige woningvoorraad.”

Op de vraag van de PVDA die heeft gevraagd om te kijken naar panden op het Rivium, gaf de burgemeester aan dat de panden daar veel te groot zijn en daardoor financieel niet haalbaar waren als optie. Het geopperde ING-pand is nog niet helemaal leeg, hierdoor is ook dit pand ongeschikt.

Pand wordt mogelijk zorghotel

Wat er na de opvang met het kantoorgebouw gaat gebeuren, is dat de eigenaar van plan is om er alsnog een zorghotel van te maken, hoewel het op dit moment nog niet geschikt voor permanente bewoning.

Of het zorghotel er komt, is nog maar de vraag. Het kan ook zijn dat het pand alsnog tegen de vlakte moet en er wat anders wordt gerealiseerd.

 

 

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen