zondag, mei 19, 2024

Steeds meer overlast van hondenpoep in gemeente, wethouder doet toezegging

- Advertisement -

Een lekkere verse hondendrol voor de deur, of nog erger: een flinke flats onder je schoenzolen. Steeds vaker zie je in woonwijken hondeneigenaren die letterlijk schijt hebben aan hun medemens en laten de vers gedraaide drol van hun viervoeter liggen. Afgelopen maandag vergaderde de gemeenteraad over dit onderwerp.

Hondenpoep achter de Henry Moorepassage met op de achtergrond de Contrabas

Inwoners van Capelle ergeren zich mateloos aan de overlast van hondenpoep. Op sommige plekken moet je letterlijk slalommen om niet in een hondendrol te stappen. Op stoepen, fietspaden, het ligt overal.

Het lijkt de laatste jaren wel extreme vormen toe te nemen. Ook bij scholen zijn op de looproutes veel hondendrollen te vinden. Neem bijvoorbeeld het wandelstuk achter de Henry Moorepassage langs het water. Dagelijks moeten ouders met hun kroost tientallen hopen met poep ontwijken om met schone schoenen op school aan te komen.

Dat het niet alleen inwoners bezighoudt, bleek maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Het Capels Bewoners Belang (CBB) diende een motie in om aandacht te vragen voor het onderwerp. Meerdere partijen ondersteunden de motie, maar uiteindelijk werd de motie door het college verworpen. Wel deed wethouder Marc Wilson een toezegging om het onderwerp mee te nemen in het project buitenruimte.

Hoe is het nu geregeld in Capelle aan den IJssel

De regelgeving in Capelle aan den IJssel is eigenlijk heel erg duidelijk. Laat jij je hond uit in een woonwijk of bij een school, dan moet je altijd de hondenpoep van je hond opruimen. Er zijn wel losloopgebieden voor honden, zoals het Schollebos en bijna alle doorgaande fietspaden met groenstroken ernaast. De gemeente heeft jaren geleden een speciale poepzuiger aangeschaft waarmee deze stroken worden schoongemaakt.

Ben je de gelukkige eigenaar van een trouwe viervoeter, dan weet je dat je de poep van je hond moet opruimen. Dat is misschien ook wel het enige nadeel van een trouwe vriend.

Hoe weet ik waar mijn hond mag loslopen en ik de poep mag laten liggen?

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft een speciale kaart ontwikkeld. Hierop staan alle losloopgebieden en uitlaatzones aangegeven. Je kunt met onderstaande kaart kijken waar jij je hond mag uitlaten en de poep niet hoeft op te ruimen.Wat gaat de gemeente doen in de toekomst?

Het college heeft voorgesteld om na de verkiezingen het programma buitenruimte verder op te pakken. Middels een wijkschouw trekken de betrokken wethouders door de wijken en verzamelen alle wensen bewoners, dit kunnen bijvoorbeeld meer afvalbakken zijn of andere bebording. Ook worden de aandachtspunten voor het beleid in hondenpoep meegenomen.

Handhaving kan alleen met heterdaadjes

Meerdere partijen opperden dat handhaving meer zou moeten gaan controleren, maar diverse fractievoorzitters vinden ook dat ze beter op de echte problemen moeten inzetten. Het is onmogelijk om een aantal medewerkers te selecteren die puur op hondenpoep gaan letten. Zeker omdat de pakkans klein is: een handhaver moet de hond daadwerkelijk zien poepen en het baasje zien weglopen voordat er bekeurd kan worden. Wordt het toch gezien tijdens een surveillance ronde dan zal een handhaver altijd het gesprek aan gaan met de eigenaar van de hond, en indien noodzakelijk een bekeuring uitschrijven.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen