dinsdag, april 16, 2024

Wie stak de fatale flatbrand aan het Reviusrondeel aan?

- Advertisement -

Wie stak de fatale brand aan in een woning aan het Reviusrondeel? Deze vraag stond vandaag centraal tijdens de zitting in de Rotterdamse rechtbank.

In de nacht van 11 op 12 november worden bewoners aan het Reviusrondeel even na half drie opgeschrikt door een felle brand op de twaalfde verdieping. Vanuit een woning slaat de brand door naar het dak en tientallen woningen moesten worden ontruimd.

Bij de brand komt de bewoonster (49) door de rook om het leven. Een dag later wordt de 39-jarige Diogo gearresteerd op verdenking van brandstichting. De verdachte en het slachtoffer waren een stel.

Twee scenario’s
In de rechtbank worden twee scenario’s behandeld: het openbaar ministerie (OM) die Diogo ervan verdacht de brand te hebben aangestoken, en de verdediging van de verdachte die zegt dat het slachtoffer zelf de brand startte.

Volgens de Officier van Justitie zijn er verschillende bewijzen die Diogo aanwijzen als de dader. Zo zou een matras tegen de deur van de slaapkamer van het slachtoffer zijn gezet en in brand gestoken. Buiten de woning zou al een tas en kleding klaar hebben gestaan ‘om te vluchten’, aldus de officier.

Daarnaast werkt het de verdachte tegen dat hij meermaals zijn verklaring zou hebben veranderd en hebben getuigen verklaard dat de man vaker agressief was.

Zelfmoord na afwijzing
De verdediging blijft erbij dat de man onschuldig is. Zij geven als verklaring dat het slachtoffer juist zelf de brand heeft afgestoken, mogelijk omdat de Diogo haar zou hebben afgewezen. Daarnaast zouden er camerabeelden van die nacht zijn waarop de verdachte geëmotioneerd is en nog probeert terug naar de woning te gaan.

Pieter Baan Centrum
Vooralsnog worden beide scenario’s onderzocht. De verdachte wordt ook nog op een later moment naar het Pieter Baan Centrum gestuurd voor psychologisch onderzoek. In de tussentijd blijft de man in arrest. Volgens de rechter is daar voldoende bewijslast voor.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen