donderdag, juni 13, 2024

Erasmus MC en IJsselland Ziekenhuis zien af van fusie

Ziekenhuizen zetten samenwerking in zorg, onderwijs en onderzoek voort

- Advertisement -

Na zeven jaar zien het Rotterdamse Erasmus MC en het Capelse IJsselland Ziekenhuis toch af van een fusie. Wel geven de ziekenhuizen aan energie te blijven steken in verdere en nauwere samenwerking.

In 2015 werd voor het eerst kenbaar gegeven dat beide ziekenhuizen samen verder wilden gaan onder eenzelfde bedrijfsvoering. Door te fuseren zouden de organisaties zorg kunnen uitwisselen zonder bijvoorbeeld administratieve belemmeringen.

Langdurig traject

Aan een dergelijke fusie worden strenge eisen gesteld en moet goedkeuring worden gegeven door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) en Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit traject duurde inmiddels al vijf jaar en zou – volgens de ziekenhuizen – nog lang duren.

In het persbericht staat te lezen dat inmiddels de gedachte over een fusie zijn veranderd: “Inmiddels zijn de tijden, het speelveld en het denken over fusies veranderd. Het traject via NZA en ACM loopt al vijf jaar en zal naar verwachting nog meer tijd in beslag gaan nemen, terwijl beide ziekenhuizen de energie willen richten op samenwerking met betrekking tot zorginhoud.”

Ook staat te lezen dat de besturen hebben geconcludeerd dat de juridische vormgeving van de samenwerking te veel tijd kost en te lang duurt: “Dit vormde aanleiding van het besluit om af te zien van een fusie. Alle energie kan daardoor weer terug naar daar waar het om gaat: de optimalisatie van patiëntenzorg.”

“Zorg op de juiste plaats voor elke patiënt”

Decaan en vicevoorzitter Raad van Bestuur Erasmus MC, Stefan Sleijfer: ‘Uitgangspunt van de visie van het Erasmus MC op samenwerken is regionaal zorgen voor toegankelijke en hoogwaardige zorg door mensen, middelen en capaciteit voor de regio optimaal en efficiënt in te zetten. Dit is in lijn met de maatschappelijke rol van een umc en essentieel voor toekomstbestendige zorg.’

Voorzitter Raad van Bestuur IJsselland Ziekenhuis, Albert van Wijk: ’Zorg op de juiste plaats voor elke patiënt, dat is ons uitgangspunt en past bij onze samenwerking met het Erasmus MC. We zullen de samenwerking ten behoeve van de beste patiëntenzorg ook zeker verder uitbreiden. Kwaliteit en efficiency kunnen zo hand in hand gaan met de beste zorg voor de patiënt.’

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen