donderdag, mei 23, 2024

Eerste Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Capelle aan den IJssel

- Advertisement -

Sinds afgelopen weken worden er twaalf Oekraiense vluchtelingen opgevangen in het NH Hotel in Capelle en het Campanile hotel in Rotterdam. Een kantorencomplex in het Rivium wordt klaargemaakt voor tijdelijke nood- en crisisopvang.

De plekken in het NH hotel zijn tijdelijk, de gemeente Capelle aan den IJssel kijkt samen met eigenaar Waterford om een kantoorgebouw aan de Rivium Boulevard 112 gebruiksklaar te maken. Er kunnen op de 6000 vierkante meters ongeveer 200 vluchtelingen worden opgevangen.

Het kan nog even duren voordat het pand klaar is. Daarom wordt er ook gekeken naar een tijdelijk onderkomen achter sporthal Schenkel. Volgens de gemeente zouden hier potentieel dertig vluchtelingen tijdelijk opgevangen kunnen worden.

Oude schoolgebouwen Roerdomplaan ook als vluchtelingenopvang

Ook de schoolgebouwen aan de Roerdomplaan 86 en 88 worden na de zomervakantie aangeboden aan de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR), deze kunnen dan getransformeerd worden naar tijdelijke noodopvang van vluchtelingen. Havensteder heeft 18 woningen in het Banda-Hof beschikbaar gesteld voor opvang. Ook op de Mient zijn opslagplaatsen beschikbaar gesteld voor het opslaan van goederen van en voor vluchtelingen.

Toestroom vluchtelingen

Het kabinet heeft de Veiligheidsregio’s verzocht om samen met gemeenten opvang van Oekraïense vluchtelingen te organiseren. De regio Rotterdam-Rijnmond gaat in ieder geval 2.000 vluchtelingen opvangen. De helft van deze Oekraïnse vluchtelingen zal tijdelijk worden gehuisvest in Rotterdam. De andere helft zal zo eerlijk mogelijk worden verdeeld over de overige gemeenten in de regio. Voorlopig zal Capelle ongeveer 200 tot 300 vluchtelingen opvangen. De verwachting is dat de regio en Capelle van de landelijke overheid extra verzoeken krijgen om flink wat extra vluchtelingen op te vangen.

Opvang bij particulieren

De opvang bij mensen thuis wordt landelijk gecoördineerd. Mensen kunnen zich inschrijven op de website van Takecarebnb (www.takecarebnb.org). Capellenaren die zich melden en willen helpen, worden doorverwezen naar deze website. Landelijk worden er richtlijnen uitgewerkt over de opvang van vluchtelingen bij mensen thuis, waaronder een eventuele financiële tegemoetkoming. Op dit moment worden ongeveer 30 vluchtelingen bij particulieren in Capelle aan den IJssel opgevangen.

Particuliere initiatieven

Burgemeester Peter Oskam is blij met de manier hoe Capelle zich toont sinds de oorlog in Oekraïne: “Het is hartverwarmend om te zien dat er in Capelle al veel initiatieven van de grond zijn gekomen om op allerlei manieren hulp te bieden aan de vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit verschillende hoeken hebben we hulpaanbod voor onderdak gekregen. Daarnaast hebben we van de Oekraïense Capellenaren die al een tijdje in Capelle wonen aanbod gehad tot tolken en vertalen.”

Informatievoorziening

Op www.capelleaandenijssel.nl/oekraine staan alle vragen en antwoorden op een groot aantal belangrijke vragen die Capellenaren hebben. Op deze pagina staat ook informatie en linkjes naar andere sites van o.a. de Rijksoverheid en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De website bevat informatie over o.a. medische zorg, doneren van spullen en geld. Op de website kunnen zowel Oekraïense vluchtelingen die in Capelle aankomen als Capellenaren actuele informatie vinden.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen