donderdag, juni 13, 2024

NK-tegelwippen van start in Krimpen en Capelle aan den IJssel

- Advertisement -

Tegeltje eruit, plantje erin! Wethouders Coen Derickx van Krimpen aan den IJssel en Nico van Veen Capelle aan den IJssel namen het vanmorgen net onderaan de Algerabrug tegen elkaar op voor NK-tegelwippen.

Het NK-tegelwippen is een jaarlijks terugkerende wedstrijd, daarbij strijden zeker 100 Nederlandse gemeenten van 21 maart tot 31 oktober om de gouden schep. De gemeente bij wie de meeste tegels zijn gewipt en plaats hebben gemaakt voor groen krijgt de gouden schep toegekend. Als startsein van het NK-tegelwippen hebben beide wethouders elkaar een schep overhandigd. Deze is gelijk in gebruik genomen aan eigen zijde van de brug, waar een tegel werd ‘gewipt’ en een plant geplaatst.

Waarom tegels eruit en planten erin zo belangrijk is

Minder tegels zorgt onder andere voor minder wateroverlast en meer biodiversiteit. Eén tegel eruit levert al winst op! Insecten zoals vlinders en bijen worden aangetrokken door de bloemen, vogels maken een nest in de boom in je tuin en egels overwinteren in een hoekje achter een struik. In een groene tuin hebben dieren genoeg te eten en plek om zich terug te trekken.

Ga je voor een perfect resultaat? Dan is het belangrijk om na het tegelwippen de bodem goed onder handen te nemen. De bodem onder de tegels is vaak compact en arm aan voedingsstoffen geworden. Daar doe je de plantjes geen plezier mee. Op de website van ECOstyle vindt je een aantal handige tips om zelf aan de slag te gaan.

Gouden Schep

De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Inwoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. Om kans te maken, moeten gewipte tegels aangemeld worden op www.nk-tegelwippen.nl.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen