zondag, mei 19, 2024

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt

- Advertisement -

Burgemeester Peter Oskam heeft op dinsdag 22 maart de officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Capelle aan den IJssel bekend gemaakt. Vanwege een hertelling van de stemmen duurde het iets langer dan gebruikelijk om de uitslag definitief te bevestigen.

Na de hertelling zijn er een aantal verschillen naar boven gekomen, het zijn echter geen noemenswaardige verschillen die grote verschillen maakten. Wel zorgde de hertelling ervoor dat binnen D66 kandidaat Stegeman een plek in de raad wist bemachtigen.

Leefbaar Capelle moest na de hertelling op 3 stemmen, Groenlinks 1 stem en D66 op 2 stemmen minder rekenen. De SGP mocht 2 stemmen extra berekenen en het CDA kreeg 1 stem extra. Ook het CDA vroeg om een hertelling, de partij kwam 5 stemmen te kort voor een tweede zetel. Met de hertelling is helaas gebleken dat ze alsnog 4 stemmen te kort komen.

Kiesdeler

Voor een zetel in de Capelse gemeenteraad zijn 700 16/33 stemmen nodig, dit getal is de zogenaamde kiesdeler. Dit aantal wordt berekend door het totale aantal uitgebrachte stemmen, dit jaar 23.116, te delen door het totale aantal te verdelen zetels (33).

Opkomst

Op maandag 14 en dinsdag 15 maart konden Capellenaren hun stem in 8 stembureaus uitbrengen. Op de verkiezingsdag zelf waren alle 34 stembureaus geopend en was er 1 mobiel stembureau. In Capelle aan den IJssel mochten 53.443 inwoners hun stem uitbrengen. In totaal brachten 23.116 van de stemgerechtigde Capellenaren een geldige stem uit en waren 84 stemmen blanco en 68 ongeldig. Het opkomstpercentage was met 43,54 % historisch laag en betekende een flinke daling ten opzichte van 2018: toen was het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen 49,72%.

Installatie en afscheid

Woensdagavond 30 maart om 19.30 uur worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd tijdens een bijzondere gemeenteraadsvergadering. Op maandag 28 maart om 19.30 wordt afscheid genomen van de vertrekkende leden van de gemeenteraad.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen