zaterdag, mei 25, 2024

Kinderherdenking groep 8 Capelse Schoolvereniging bij oorlogsmonument

- Advertisement -

Maandagochtend 4 april 2022 bezocht groep 8 van de Capelse Schoolvereniging het oorlogsmonument op de oude begraafplaats aan de Nijverheidsstraat.

In de stromende regen werd de vlag halfstok gehangen en konden leerlingen een kijkje nemen op de oude begraafplaats waar op 4 mei ook de jaarlijkse dodenherdenking is. De leerlingen hebben namelijk dit oorlogsmonument geadopteerd.

Scholen kunnen een monument ‘adopteren’. Dit is een project van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Scholen krijgen dan lesprogramma’s waarmee leerlingen hun lokale oorlogsgeschiedenis kunnen ontdekken en zo beter betrokken raken bij onze geschiedenis.

In de klas werden onder andere gedichten geschreven, waarvan er enkele vandaag werden voorgedragen. Ook legden leerlingen bloemen bij het oorlogsmonument, werden er twee minuten stilte gehouden en werd het Wilhelmus gezongen.

Vragen aan veteranen

Veteranen van de Stichting Capelse Veteranen waren vandaag aanwezig samen met een historicus van de Historische Vereniging Capelle. Kinderen konden allerlei vragen stellen en zo meer te weten komen over de ervaringen van de veteranen en de geschiedenis van het Capelse oorlogsmonument.

Burgemeester Oskam dankbaar

Burgemeester Peter Oskam zou ook bij de kinderherdenking aanwezig zijn, maar was helaas verhinderd, maar bracht wel een dankwoord over: “Het was jammer dat ik niet samen met deze leerlingen het oorlogsmonument kon bezoeken. Maar ik weet dat zij zich goed hadden voorbereid en ik vind belangrijk dat het is doorgegaan. Zij hebben interesse in de onze vrijheid, de oorlog, het herdenken en het monument.”

 

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen