donderdag, juni 13, 2024

Informateur: verschillende mogelijkheden voor coalitie na eerste gesprekken

- Advertisement -

Er zijn verschillende coalitiesamenstellingen mogelijk. Dit geeft informateur Gerrit Kruijt aan in een tussentijds bericht.

Na de verkiezingen is Gerrit Kruijt als onafhankelijk informateur begonnen. Hij is met alle elf partijen die in de gemeenteraad zijn vertegenwoordig, in gesprek gegaan om hun wensen in kaart te brengen.

Volgens de informateur is uit de verkennende gesprekken gebleken dat alle partijen voorkeur hebben voor een brede meerderheidscoalitie. Afgelopen regeerperiode hadden Leefbaar Capelle en VVD een meerderheid van één zetel. Dit werd namelijk problematisch toen er vlak voor het einde een aantal partijleden opstapten.

Meerdere coalitiesamenstellingen mogelijk

Gebaseerd op de eerste gesprekken en verkiezingsprogramma’s zegt de informateur dat er verschillende samenstellingen mogelijk zijn, waarbij Leefbaar Capelle als grootste partij de kern vormt. Er worden momenteel mogelijkheden tot coalitievorming onderzocht samen met D66, VVD, SGP, ChristenUnie en PvdA.

De verkennende gesprekken zullen komende weken verder gaan. Hierin zullen de laatstgenoemde partijen verder praten over de hoofdlijnen van een mogelijk coalitieakkoord. De informateur zal deze gesprekken verder leiden.

Formatie vermoedelijk eind april van start

Naar verwachting zal informateur Kruijt in de week van 18 april een eindadvies uitbrengen. De daadwerkelijke formatie kan dan in de week van 25 april starten.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen