donderdag, mei 23, 2024

Aanvraag €800 energietoeslag geopend bij IJsselgemeenten

- Advertisement -

Vanaf vandaag kunnen Capelse huishoudens met een lager inkomen (tot 120% van het wettelijk sociaal minimum) de eenmalige energietoeslag van €800 aanvragen. De energietoeslag kan worden aangevraagd via IJsselgemeenten op www.ijsselgemeenten.nl/energietoeslag

De toeslag is een bedrag dat de regering heeft vrijgemaakt als reactie op de fors gestegen energieprijzen. Het geld is bedoeld voor Nederlanders met een lager inkomen die door de stijgingen anders in de problemen komen. Het is geen compensatie voor de kosten, maar wel een verzachting.

Wethouder Harriët Westerdijk (Armoedebeleid): “Gelukkig weten we nu dat het Rijk zorgt voor genoeg geld. We willen de financieel meest kwetsbaren helpen met de energietoeslag.”

Wel benadrukt Westerdijk dat het geld gebruikt moet worden voor de energierekening: “Sommige mensen zien de hogere kosten pas later bij de jaarafrekening. Of als ze een nieuw contract krijgen. Heb je nu nog geen problemen? Spaar het geld dan voor later of vraag de toeslag later dit jaar aan. Ik hoor ook dat sommige mensen een lager maandbedrag afspreken. Het risico is dat ze dan bij de jaarafrekening nog veel moeten bijbetalen.”

Deel al automatisch uitbetaald

Aan zo’n 2.100 huishoudens waarvan het inkomen al bekend is – omdat zij bijvoorbeeld al een uitkering of andere bijzondere bijstand ontvangen – is de toeslag al automatisch overgemaakt. Dit hebben zij in maart of april overgemaakt gekregen. Zij hoeven dan ook geen aanvraag meer te doen.

Aanvragen

Andere huishoudens die nog geen geld hebben ontvangen, maar wel voldoen aan de gestelde voorwaarden, moeten zelf de toeslag aanvragen. Volgens de gemeente gaat het om mensen met een WW-uitkering, of een laag inkomen uit werk of eigen onderneming.

De toeslag wordt aangevraagd via IJsselgemeenten en kan tot 31 december 2022. Op de website van IJsselgemeenten zijn ook alle voorwaarden te vinden. Het aanvragen kan digitaal en met een formulier. Het formulier is op de website te vinden, maar kan ook via de informatielijn aangevraagd worden.

Hulp bij aanvraag of geldzorgen

De gemeente benadrukt de hulp die Welzijn Capelle kan bieden aan inwoners. De organisatie kan helpen met de aanvraag van de toeslaag, maar helpt ook als mensen hun rekeningen niet kunnen betalen of schulden hebben.

Mensen kunnen voor hulp contact opnemen met Welzijn Capelle. Dit kan telefonisch (010-707 49 00) of per mail (aanmelding@welzijncapelle.nu). Ook staat er op de website aangegeven welke hulp geboden kan worden.

Tips voor besparen

Uiteraard is het ook goed om de kosten te verlagen. Minder energie gebruiken, bespaart geld. De gemeente geeft Capellenaren advies en ook korting op producten die energiebesparend zijn. Soms zijn producten zelfs gratis. Kijk voor een overzicht op www.duurzaamcapelle.nl.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen