zondag, mei 19, 2024

Johannahoeve keert terug op ‘s-Gravenweg als onderdeel van villapark

- Advertisement -

Het is bijna vier jaar geleden dat een grote uitslaande brand op woensdag 20 juni 2018 Restaurant de Johannahoeve verwoestte. Het terrein staat sindsdien leeg, maar zal snel gevuld worden met een zestal prachtige villa’s. Één van die villa’s krijgt de uiterlijke kenmerken van de Johannahoeve terug in zijn ontwerp.

We spraken met eigenaar Martin Luneburg over de historie van de Johannahoeve en de nieuwbouw die staat gepland. Op de kamertafel in zijn appartement langs de Hollandsche IJssel legt hij een grote map, vol met foto’s en krantenknipsels die gaan over de Johannahoeve.

Restaurant “de Koperwiek”

Luneburg begon in 1967 als horecaondernemer. Hij opende een restaurant in winkelcentrum de Koperwiek. Het restaurant kreeg de naam “de Koperwiek” en werd geopend door de toenmalige Burgemeester Van Dijk. Eind 1972 vond hij het tijd voor wat anders. Zijn zaak in de Koperwiek werd verkocht aan aan Chinees restaurant Kam Sang. Dit laatste moest wijken voor een verbouwing van het winkelcentrum. Met de verkoop van het restaurant begon er een prachtig project voor Luneburg.

Ruim vijftig jaar geleden vond Luneburg twee prachtige panden op de ‘s-Gravenweg. Het ging om de panden de Johannahoeve en het pand wat de Dorsvlegel heeft geheten. Tegenwoordig is dat laatste pand een evenementenlocatie. De drie eeuwen oude Zuid-Hollandse boerderij sprak hem echter aan.

In 1973 stapt Luneburg naar de gemeente. De gemeente had het plan om de boerderij te slopen en – net als aan de overkant – er flats te plaatsen. Luneburg ging met stadsontwikkeling in gesprek en vroeg hoe ze ertegenover zouden staan als een mooi restaurant werd geopend.

De gemeente zag hier een mooie kans in en de grond werd verhuurd aan Luneburg. Luneburg knapte eigenhandig het pand helemaal op en in oude ere hersteld. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk, want de voorgevel moest helemaal opnieuw worden gefundeerd. Na een grote renovatie in April 1973 stond er een prachtig restaurant genaamd de “Johannahoeve”.

Het restaurant bleek een schot in de roos. Menig Capellenaar heeft er sindsdien gegeten of een feest gegeven. Op het hoogtepunt trouwden er wel honderd bruidsparen per jaar. “Een enorm succes”, aldus Luneburg. Vroeger was de locatie ook betrokken bij Scheepswerf de Vuyk. Dan werden er de feesten georganiseerd na de te water latingen.

Stapje terug

In 1993 besluit Luneburg het wat rustiger aan te gaan doen. Met het personeel wat destijds al zeven tot acht jaar in de zaak werkte, werd overeengekomen dat zij de bedrijfsvoering zouden overnemen. De Johannahoeve werd vanaf dat moment door hen gehuurd, maar Luneburg was nog steeds eigenaar van het pand. In 1993 kocht hij ook de grond van de gemeente.

Noodlot slaat toe

“In 2008 kwam er een financiële crisis, en dat hebben ze niet goed kunnen verwerken”, zegt Luneburg. Nog tien jaar hield de exploitant het vol, maar moest toch een faillissement aanvragen. Vanaf dat moment stond de boerderij leeg. Luneburg overwoog het pand een andere functie geven, mogelijk een bejaardencentrum of een pand voor hulpbehoevenden. De Johannahoeve zelf zou als sociaal centrum kunnen gaan functioneren.

Uit de hoeveelheid krantenknipsels die we bij Luneburg hebben gezien, blijkt hoeveel hij heeft gehouden van zijn Johannahoeve. Elk persbericht of krantenartikel is door zijn vrouw uitgeknipt en in het boek geplakt. Een fantastische herinnering aan het moois wat alom bekend is geweest in Capelle. Waar heel veel Capellenaren – net als Luneburg – mooie herinneringen hebben gemaakt. Het duurde dan ook bijna twee jaar voordat Luneburg hetgeen wat volgde een plekje heeft kunnen geven.

Brandstichting

Op woensdag 20 juni 2018 sloeg namelijk het noodlot toe. Een enorme brand kreeg snel grip op het rieten dak van de boerderij. Grote rookwolken stegen op en de Johannahoeve werd tijdens de bluswerkzaamheden met de grond gelijk gemaakt. Er was geen redden meer aan.

Volgens Luneburg is uit politieonderzoek gebleken dat de brand mogelijk is aangestoken. “Dat moet ook wel, want gas en licht was afgesloten. De brand is mogelijk ontstaan doordat een man die zonder toestemming op het terrein aanwezig was, en een sigaretje ofzo heeft gerookt. Er is vlak daarna brand ontstaan en een buurvrouw is nog komen kijken. Bij aankomst van de brandweer stond het gehele dak al in de brand.”

Uit politieonderzoek kwam een verdachte naar voren. De man was na de brand gevlucht, maar kon door camera’s in de omgeving worden herkend en opgespoord. Echter is de brand zo hevig geweest dat de man wegens gebrek aan bewijs weer is vrijgelaten.

Luneburg zelf was op het moment van de brand in zijn woning in het buitenland. Het is onmogelijk gebleken dat Luneburg wist van de brand. Hij werd door omwonenden snel op de hoogte gebracht en schakelde de verzekering in. Ter plaatse bleek dat de unieke 350 jaar oude boerderij als verloren moest worden beschouwd.

Toekomst

Luneburg ging na de brand in gesprek met de gemeente. Wat moest er nou precies terugkomen op de plek van de Johannahoeve. Luneburg zocht zelf naar een geschikte projectontwikkelaar die de Johannahoeve weer deels zou laten herleven, zodat Capellenaren een actieve herinnering konden houden aan de Johannahoeve.

Met de gemeente werd een gebiedspaspoort afgesproken dat er niet meer bebouwing als voorheen mag komen, zodat het groen behouden wordt. Ook met omwonenden is geparticipeerd om te vragen wat zij graag terug zouden willen zien op de plek van de boerderij. In het paspoort werden de ambities en de spelregels afgesproken. In de plannen bleek er ruimte voor zeven woningen, maar Luneburg zag eerder plek voor zes woningen, gezien de beperkte ruimte van de grond.

Herinnering aan oude boerderij

In de ontwerpen is afgesproken dat de eerste zichtbare woning de uiterlijke kenmerken van de Johannahoeve zal krijgen. Dit heeft geleid tot een prachtig ontwerp waarbij de raampartijen, de vorm en de kenmerkende rietenkap weer doen herinneren aan de oude boerderij.

© Funda / Ooms Makelaars

Op het kavel van de voormalige Johannahoeve komen zes luxe villawoningen te staan. De woningen worden verkocht door Ooms makelaars aangeboden. De woningen maken onderdeel uit van het nieuwbouwproject de Twee werelden.

Met deze nieuwe ontwikkeling en woningen wordt het beeld van de oude hoeve en de terreinen eromheen min of meer in ere hersteld. Vanaf de ‘s-Gravenweg zal het beeld vertrouwd aanvoelen. Het refereert aan herinneringen en de historie van de oude Johannahoeve, terwijl de woonbeleving voor toekomstige bewoners eigentijds is en specifiek wordt gericht op de persoonlijke wensen, prachtige omgeving en de kwaliteiten van de plek.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen