woensdag, mei 29, 2024

Capelle herdenkt oorlogsslachtoffers: “Het zijn geen gemakkelijke tijden in de wereld”

- Advertisement -

Woensdag 4 mei stonden we in heel Nederland stil bij iedereen die hun leven gaf in oorlogstijd of tijdens vredesmissies. In Capelle kon na twee jaar weer een publieke herdenkingsdienst worden gehouden.

Om zeven uur begon de ceremonie in de Nieuwe Westerkerk. Daar gaf burgemeester Peter Oskam onder andere zijn jaarlijkse toespraak. In de toespraak onderstreepte Oskam hoe bijzonder het is om in vrijheid te kunnen leven: “Het zijn geen gemakkelijke tijden in de wereld.” Twee jaar pandemie geeft perspectief over hoe bijzonder het is nu weer traditioneel fysiek met elkaar deze herdenkingsbijeenkomst te kunnen houden, aldus onze burgemeester.

Ook stond Peter Oskam uitgebreid stil bij de oorlog in Oekraïne: “Want als we deze dagen de televisie aanzetten, de kranten openslaan of online het nieuws volgen, dan zien we dagelijks dat onze vrijheid, dichtbij onze landsgrenzen onder grote druk staat. De vanzelfsprekendheid die we misschien voelden als het om vrijheid ging, is compleet verdwenen. De oorlogscrisis in Oekraïne en de vluchtelingenstroom die dat op gang heeft gebracht laat de kwetsbaarheid van vrijheid en democratie keihard voelen.”

In de kerk werden daarnaast meerdere gedichten voorgedragen en waren er muzikale voordrachten. De teksten van de gedichten en de volledige toespraak van burgemeester Oskam zijn terug te lezen op de website van de gemeente.

Kranslegging

Om half acht werd vanuit de kerk een stille tocht gelopen naar de Oude Begraafplaats. Bij het oorlogsmonument werden kransen gelegd. Om acht uur werden er twee minuten stilte gehouden. De herdenkingsdienst werd afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen