zondag, mei 19, 2024

Nog geen besluit over toekomstig pand op plek van ING-kantoor aan de Kerklaan

- Advertisement -

Het is nog onduidelijk wat voor pand er precies terug gaat komen op de plek van het ING-kantoor aan de Kerklaan. Vorige week maandag werd er door de gemeente en de projectontwikkelaar een bewonersbijeenkomst georganiseerd.

Op de bewuste avond is het er voor bewoners niet echt duidelijker op geworden. Er zijn slechts schetsen getoond van het gebouw. Met name de plannen om tot zeventig meter hoogte te bouwen zijn blijven hangen.

De gemeente geeft aan over het plan na te denken, maar voordat er überhaupt tot zeventig meter hoogte gebouwd kan worden, moet het bestemmingsplan worden aangepast. In het huidige bestemmingsplan kan de projectontwikkelaar het pand gewoon slopen en bijvoorbeeld een grote blokkendoos van dertig meter hoog plaatsen. Dat is dan wel voor een gebouw met en zorgfunctie of dienstverlening, zoals bijvoorbeeld een bankgebouw. Voor woningbouw moeten de omgevingsvergunning en het bestemmingsplan worden aangepast.

Omwonenden zijn bang voor waardevermindering van hun huis, schaduwoverlast en verkeersoverlast. Van parkeeroverlast zal geen sprake zijn, volgens de plannen van de architect zal er onder het complex een parkeergarage komen.

Nog geen besluit over ontwerp

Wie denkt dat de plannen al zijn gesmeed, heeft het mis. Voordat een bestemmingsplan gewijzigd kan worden, moet het voorstel eerst nog langs de gemeenteraad. Wethouder Maarten Struijvenberg bevestigde tijdens de bewonersavond dat er nog geen besluit is genomen.

In een interview met Radio Capelle afgelopen zaterdag vertelden Pieter Weijers (SGP), Zinho Schelkers (D66) en Gerrit Spruijt (Leefbaar Capelle) er nog niet de stempel op te willen drukken of ze akkoord zouden gaan met de wijziging van het bestemmingsplan.

“Het is natuurlijk een fantastisch pand en het liefst wil iedereen zien dat het pand behouden blijft, maar ook de woningkrapte is groot in Capelle aan den IJssel en hier moet wel rekening mee worden gehouden. Maar zeventig meter is natuurlijk wel erg hoog”, aldus Gerrit Spruijt (Leefbaar Capelle) in het interview.

Spruijt vervolgt: “Binnen de gemeenteraad is wel besproken dat er in het centrumgebied ruimte blijft om de hoogte in te bouwen. Hoe hoog dit mag worden, is nog niet vastgelegd. Het wordt misschien wel tijd om daar duidelijkheid in te krijgen. Dan hoeven dergelijke discussies over bouwhoogte niet meer te worden gevoerd. Wat we niet moeten vergeten is dat de woningnood groot is in Capelle aan den IJssel, ook hier spelen de belangen van “toekomstige” Capellenaren mee, er moet dus een zorgvuldige afweging worden gemaakt.”

Behoud niet rendabel

Een groot aantal Capellenaren wil het spraakmakende gebouw graag behouden. In het afgelopen jaar zijn er diverse onderzoeken geweest naar de haalbaarheid van behoud. Daaruit kwam naar voren dat het pand onvoldoende geschikt is voor transformatie naar woningen. De Historische Vereniging van Capelle heeft nog geprobeerd om een monumentale status voor het gebouw aan te vragen, maar dat werd afgewezen.

Eind mei wordt er opnieuw een bewonersbijeenkomst georganiseerd. Hopelijk zijn er dan wel ontwerpen beschikbaar die laten zien wat voor gebouw het moet worden. In de ontwerpen wordt – waar dat mogelijk is – rekening gehouden met de omwonenden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het schaduweffect van een woontoren.

De ING zou het kantoor in september 2022 gaan verlaten. De ontwikkelaar van het complex wil dan eigenlijk gelijk starten met de sloop van het gebouw.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen