maandag, april 15, 2024

Bezoek het Beijerinckgemaal op Gemalendag

- Advertisement -

Komende zaterdag (14 mei) zijn gemalen door heel het land geopend tijdens Gemalendag. In Capelle aan den IJssel kan je het Beijerinckgemaal bezoeken.

Vandaag de dag leven er bijna honderdduizend Rotterdammers en gaat ook menig Capellenaar er wel eens winkelen: Prins Alexander. Maar nog geen twee eeuwen geleden was dit een onbewoonbaar plassengebied.

De polder Prins Alexander wordt uiteindelijk rond 1873 drooggelegd. Door middel van drie benedengemalen en een bovengemaal wordt het water uit de polder naar de vier meter hogere ringvaart gepompt, om vervolgens naar de Nieuwe Maas te worden gepompt.

Vanaf 1990 wordt de polder bemalen door een nieuw gemaal in Nieuwerkerk aan den IJssel, waardoor de oudere gemalen overbodig werden. Alleen het Beijerinckgemaal is als enige van de oorspronkelijke benedengemalen bewaard gebleven.

Monument

Inmiddels heeft het gemaal een monumentale status en het (oorspronkelijk door stoomkracht aangedreven) gemaal is nu het oudst nog werkende- en elektrisch bediende gemaal van Nederland. De elektrische installatie, pompen en motoren dateren uit 1927 en zijn inmiddels zeldzaam geworden.

Gemalendag

Het is dus bijzonder om het gemaal te zien. Grijp daarom vooral de kans aan om op gemalendag tussen 13.00 en 16.00 uur het Beijerinckgemaal in Capelle aan den IJssel te bezoeken. Het gemaal ligt aan de Bermweg 13-15.

In het gemaal heeft de Historische Vereniging Capelle een tentoonstelling ingericht over en geschiedenis en over de naamgever van het gemaal. Aanmelden is niet nodig.

De volgende keer dat het gemaal de deuren opent, is op 28 mei tijdens de Dag van Kunst- en Atelierroute. Bekijk meer bezoekdata op de website van het gemaal.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen