woensdag, mei 29, 2024

Kamervragen in Tweede Kamer vanwege uitzetting huurders door Brickfund

- Advertisement -

Nadat eerder wethouder Struijvenberg zich al uitspraak tegen de uitzetting van de huurders op de Fascinatio Boulevard, gaat nu ook de landelijke politiek zich ermee bemoeien. Meerdere partijen stellen kamervragen aan de minister over de gang van zaken.

Afgelopen week publiceerde RTV Rijnmond het verhaal over de huurders in The Rhino, gelegen aan de Fascinatio Boulevard. Zij dreigen binnenkort uit hun woning te worden gezet, omdat hun tijdelijke huurcontracten ten einde lopen.

Tegenover de regionale omroep verklaren de huurders zeer ontstemd te zijn, omdat het vooraf – maar ook op latere momenten – zou zijn toegezegd langer te mogen blijven wonen. Dit stond ook vermeld op de website van vastgoedbedrijf Brickfund: Het contract kan worden verlengd als de huur betaald wordt en er geen overlast wordt veroorzaakt.

Niks onwettigs

Het vastgoedbedrijf liet in een reactie aan de omroep weten niks onwettigs te doen. Nadat wethouder Struijvenberg met Brickfund belde, mocht een aantal huurders wel langer blijven, maar dit zou niet gelden voor degenen die al een bezwaar hadden aangetekend of op een andere manier kritiek uitten.

Onacceptabel en pervers

Hoewel het wettelijk gezien niet illegaal is, is er wel veel kritiek op de gang van zaken. Zowel de wethouder al lokale politiek zijn niet te spreken over het vastgoedbedrijf en ook de landelijke politiek heeft lucht gevangen over de ophanden zijnde uitzetting.

De kritiek gaat met name over de wetgeving. Deze staat verhuurders namelijk toe tijdelijke huurcontracten tot twee jaar zonder opgave van reden te kunnen beëindigen. In de praktijk kan dit betekenen dat huurders elke twee opzoek moeten gaan naar een nieuwe woonruimte, terwijl de verhuurders iedere keer de huren fors omhoog mag gooien.

Zowel de Partij van de Arbeid (PvdA) als ChristenUnie (CU) hebben kamervragen gesteld aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) over de “onacceptabele uitzetting” en “perverse vorm van de rentenierseconomie” door het vastgoedbedrijf.

Aanpassen wet gewenst

In de kamervragen wordt onder andere gevraagd wat de minister vindt van de uitzetting van de Capelse huurders, maar wordt ook dieper ingegaan op de Wet Doorstroming Huurmarkt. Deze was in 2016 in het leven geroepen om de flexibiliteit op de woonmarkt te bevorderen, maar zorgt in de praktijk voor situaties waarbij huurders geen enkele bescherming hebben.

Als het aan de PvdA en CU ligt, past de minister de wet aan zodat huurders beter beschermd worden. Wanneer de antwoorden op de gestelde kamervragen komen, is vooralsnog niet bekend.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen