woensdag, mei 29, 2024

Nu ook tweetalig onderwijs in bovenbouw havo op Comenius Lyceum

- Advertisement -

Na het succes van tweetalig onderwijs (tto) op de vwo, start het Comenius Lyceum nu ook met tweetalig onderwijs in de bovenbouw op de havo. 

Al twaalf jaar biedt het Comenius Lyceum tweetalig onderwijs aan voor vwo-leerlingen en sinds schooljaar 2019-2020 konden voor het eerst ook havo-leerlingen tweetalig onderwijs krijgen.

De tachtig havo-leerlingen die dat onderwijs zijn gestart, kunnen vanaf augustus ook in de bovenbouw verder, nu de school ook gecertificeerd is voor een volledige tweetalige onderwijsroute voor de havo.

In Nederland zijn 31 scholen voor voortgezet onderwijs met tweetalig havo; in de regio Rotterdam zijn er nog drie scholen die deze stroom aanbieden: in Gouda, Rotterdam-Blijdorp en Barendrecht.

Internationale oriëntatie

Groep 8-leerlingen (en hun ouders) kiezen de tto-havostroom vanwege de internationale oriëntatie, vertelt Darragh van der Stel, geschiedenisleraar en coördinator van de tto-havo op het Comenius Lyceum: ‘Er staan bijvoorbeeld regelmatig reizen op het programma – al konden die de afgelopen jaren door corona jammer genoeg niet doorgaan. Eén reis gaat standaard naar een Engelssprekend land, een andere reis betreft een uitwisseling.’

De lessen in het Engels zijn geliefd volgens Van der Stel: ‘Ook vinden leerlingen het interessant dat ze vakken in het Engels krijgen; ze willen vaardig worden in het Engels, met het oog op hun toekomstige studie- of beroepskeuze. Verder hoor ik vaak dat groep 8’ers de vakoverstijgende projecten leuk vinden die we twee keer per jaar uitvoeren over thema’s die verder niet uitgebreid aan bod komen in de reguliere lesstof.’

“Meer dan alleen in de klas zitten en Engels praten”

Tijdens de projecten krijgen de leerlingen ook te maken met thema’s die in de wereld spelen en bouwen daar een portfolio op. Ook de leerlingen zijn enthousiast over deze manier van onderwijs: ‘Tto is veel meer dan alleen in de klas zitten en Engels praten, je doet actieve en superleuke internationale projecten’, aldus Lisanne Verdoold uit tto-havo 2. Haar klasgenoot Sienna Schutter sluit zich hierbij aan: ‘Tto is erg leuk omdat je veel over de wereld leert en leuke reizen maakt.’

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen