donderdag, mei 23, 2024

Ziekmakende parasiet heerst onder honden

- Advertisement -

Afgelopen dagen hebben meerdere hondeneigenaren hun zorgen uitgesproken, omdat hun trouwe viervoeters ziek zijn geworden. Dit lijkt veroorzaakt te worden door een darmparasiet.

Een inwoner meldde online dat diens hond aan het braken was na een bezoek aan het Schollebos. Al snel volgden reacties van meerdere hondeneigenaren met soortgelijke klachten.

Darmparasiet

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt aan onze redactie dat ook zij meldingen hadden ontvangen en hebben een expert deze laten onderzoeken. Die trekt de conclusie dat de honden vermoedelijk ziek zijn geworden door een darmparasiet die Giardia veroorzaakt. Die ziekte komt momenteel overal vaker voor dan gebruikelijk.

Ook zijn er geen aanwijzingen dat er momenteel iets anders speelt in het Schollebos wat deze klachten kan veroorzaken. De parasiet is ook niet “bos-gerelateerd” en kan overal worden opgelopen. Er is dan ook geen reden voor hondeneigenaren om sommige gebieden of bijvoorbeeld het Schollebos te mijden.


Over Giardia

De parasiet die Giardia veroorzaakt wordt opgelopen door honden (en ook katten) die op straat iets eten, drinken of likken waarin de parasiet zit. Het is ook één van de meest voorkomende maagdarmparasieten onder honden.

De ziekte is veelvoorkomend, maar hoeft niet altijd symptomen te veroorzaken. Als dit wel gebeurd, zijn dit over het algemeen klachten als diarree, braken, gewichtsverlies en/of sloomheid.

De ziekte kan worden bestreden door het geven van een kuur. Indien het vermoeden bestaat dat jouw huisdier besmet is, kan je het beste contact opnemen met de dierenarts. Deze kan indien gewenst ook een test afnemen om besmetting te bevestigen.

Het is daarnaast belangrijk om te weten dat de parasiet besmettelijk is. Het besmette dier (ook die zonder symptomen) scheidt de parasiet uit. Andere huisdieren in het huishouden kunnen deze dus ook krijgen, maar de parasiet kan ook overspringen naar mensen. Het is daarom belangrijk om extra aandacht te geven aan hygiëne.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen