donderdag, mei 23, 2024

Overlastgevende ganzen weggevangen in Schollevaar

- Advertisement -

Bewoners en wandelaars van het fietspad bij het Granida-Erf en de Feestdans in Capelle aan den IJssel ervaren sinds maandagmiddag een zee van rust. De flinke groep ganzen die de boel onderpoepten en een flink kabaal maakten zijn door een gespecialiseerd bedrijf voor faunabeheer weggevangen. 

Overlast

De ganzenpopulatie groeit de laatste jaren net als in Capelle aan den IJssel overal sterk in Nederland. De enorme populatie aan ganzen veroorzaakt veel overlast. Overlast in woonwijken bestaat voornamelijk uit poep, het maken van herrie en agressief gedrag richting mensen. Vooral de poep van de beesten wordt gezien als overlast. Een gans poept iedere zes minuten, dit zorgt voor gevaarlijke gladde en vieze situaties op fiets- en voetpaden. Wanneer de gemeente veel klachten van overlast ontvangt, wordt gekeken hoe er kan worden ingegrepen.

Preventief

Ganzen kennen vrijwel geen vijanden, hierdoor ze zich ongestoord voortplanten. Een gans legt al snel per nest tien tot dertig eieren. De gemeente behandelt de nesten zodat niet alle eieren uitkomen. Helaas kunnen niet alle nesten worden gevonden, waardoor alsnog veel eieren uitkomen. De enige optie om de populatie in stand te houden is de ganzen wegvangen.

Wegvangen

Het vangen van de dieren gebeurt op diervriendelijke manier door een erkende faunabeheerder. Het vangen gebeurt in alle rust door ervaren medewerkers. De ganzen worden naar een kooi gedreven. De in Nederland beschermde grauwe ganzen worden – als zij mee gevangen zijn –  weer vrijgelaten. Ook ganzen met kroost worden met rust gelaten. De gevangen (hybride en bonte) ganzen worden afgevoerd in een speciaal geprepareerde aanhanger.

 

 

Niet voeren

Het is belangrijk om de ganzen vooral niet te voeren. Hoe leuk het ook lijkt met de (klein-) kinderen, ganzen en eendjes voeren brengt overlast met zich mee. Het is voor wilde dieren belangrijk om zelf op zoek te gaan naar voedsel. Door ze vaak te voeren, kunnen de ganzen dit verleren en worden ze agressief en opdringerig naar mensen. In de gemeente Capelle aan den IJssel is het voeren op bepaalde plekken dan ook verboden en kan je een boete riskeren als dit toch doet.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen