dinsdag, april 16, 2024

Gevluchte kunstenares Marina Yasinevich uit Oekraïne opent expositie in Rivium

- Advertisement -

In het Rivium werd vandaag op feestelijke wijze de kunstexpositie ‘Ze Pikt de Stemming op / Paint it black’ van de Oekraïense Marina Yasinevich geopend. De tentoonstelling is de eerste uit drie exposities die tot de jaarwisseling te zien zullen zijn in de vernieuwde Rivium Kiosk.

Als we Marina Yasinevich (met behulp van een tolk) vragen hoe zij zelf haar kunst zou omschrijven, denkt ze even na. ‘Energie’ is wat centraal staat in haar schilderijen: “Ik schilder iets, ik breng iets op papier, maar ik kan het niet omschrijven in woorden. Het gaat om de gevoelens. Energie breng ik op papier.”

Als je de tentoonstelling bekijkt, is ook te zien dat geen enkel schilderij hetzelfde is. Het zijn abstracte werken die voor iedereen anders zullen overkomen. “In elk schilderij zit een verborgen boodschap. Ik wil dat mensen het gevoel van het schilderij ervaren. Dit is voor iedereen anders.”

Mensen die de tentoonstelling bezoeken, worden ook gevraagd de gevoelens van de kunstwerken te ervaren. “Als een kunstwerk jou persoonlijk aanspreekt, ga er dan voor staan. Sluit je ogen en voel de energie. Iedereen voelt andere energie en krijgt andere gevoelens.”

Oorlog

De 40-jarige Marina schildert al vanaf haar twaalfde levensjaar. In haar thuisland Oekraïne heeft ze al meerdere exposities gehad. Als de oorlog in februari uitbreekt, slaan Marina en haar gezin dezelfde maand nog op de vlucht.

Tijd om spullen mee te nemen, is er niet. Ze stappen in een busje en ontvluchten hun woonplaats Nikolajev (Mykolaiv). Vijfhonderd van haar schilderijen liggen nog opgeborgen in een woning.

Dankbaar

Marina en haar familie belanden in Nederland en zijn opgevangen in Capelle aan den IJssel.  Hier krijgt ze de mogelijkheid om verder te gaan met het maken van kunst, waarvoor ze ook meermaals haar dank uitspreekt tijdens de opening. Zowel voor de vrijwilligers van de opvang, als voor de gemeente die haar nu in de gelegenheid stelt om haar kunst tentoon te stellen.

Omdat ze alles achter heeft moeten laten, is alle kunst die tentoongesteld wordt dan ook in Nederland gemaakt. Op de vraag of de gebeurtenissen haar werk beïnvloed heeft, antwoordt Marina: “Heel veel. Sommige van de schilderijen gaan over Oekraïne en de gebeurtenissen daar. De energie van de Oekraïense mensen, maar ook de energie van Nederlandse mensen, zijn verwerkt in de kunstwerken.”

Of we meer van Marina Yasinevich kunnen verwachten, lijkt wel zeker. Ze is al heel dankbaar voor de huidige tentoonstelling, maar spreekt tegelijkertijd haar hoop uit om mensen later opnieuw te ontmoeten bij een nieuwe en grotere tentoonstelling.

Zelf de expositie bezoeken?

De Rivium Kiosk waar de tentoonstelling is ingericht, is te vinden in de middenberm op de Rivium Boulevard. De Kiosk is te bezoeken van maandag tot en met donderdag van 12.00 tot 14.00 uur.

De expositie van Marina is een maand lang te bezoeken. Daarna wordt de Kiosk heringericht voor de tweede tentoonstelling uit een reeks van drie. Dan komen thema’s als biodiversiteit en water aan bod.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen