woensdag, mei 29, 2024

Historisch winkelcentrum Oostgaarde tegen de vlakte, Lidl bouwt nieuw pand

- Advertisement -

Het oude historische winkelcentrum Oostgaarde gaat volgend jaar tegen de vlakte, dat blijkt uit stukken die zijn ingediend bij de gemeenteraad. Het sterk verouderde winkelpand moet plaats gaan maken voor een geheel nieuw gebouw op de plek waar vroeger de oude Ford-dealer was gevestigd.

Historie

Met de komst van de Schermerhoek, de Purmerhoek en de Beemsterhoek werd in de jaren 70 het kleinschalige winkelcentrum Oostgaarde gebouwd. Rond 1974 a 1975 ging het pand met de eerste winkels open. Buurtbewoners spraken van een klein maar gezellig winkelcentrum, waar je onder andere terecht kon voor de dagelijkse boodschappen, maar ook kleding of een bloemetje.

Wie kent Chinees Restaurant Rose Palace niet

Tijdens de start van het winkelcentrum zaten er verschillende winkels. Zo zat er een bloemenwinkel en was er een kledingzaak genaamd Ans de Boeck. Voor de dagelijkse boodschappen kon je terecht bij de MCD-Supermarkt. Verder was er een stomerij, een groentewinkel, Arie de slagerij en de Schoenenreus gevestigd. In een kuil waar de winkels rondom waren gebouwd zat een Kiosk.

Als horeca heeft er vanaf het begin een chinees gezeten. Tot en met september heeft Chinees Restaurant Rose Palace er flink wat Capellenaren van diverse lekkernijen voorzien. Ook kon je er terecht voor een patatje, en als je door de zaak zelf heen liep, kwam je uit in Café Oosthoek.

Het bordje hangt er nog, en zelfs het Café zit er nog. Sinds enkele jaren is het door corona niet meer open geweest

Het winkelcentrum kende vanaf 2000 een flinke leegloop. Met de grote winkelcentrums zoals de Terp aan het Amsteldiep en de Koperwiek aan het Centrumpassage vertrokken er steeds meer winkels uit het pand. Als laatste is onlangs het Chinese Restaurant deze maand vertrokken naar het winkelcentrum de Koperwiek.

Geen plek meer voor horeca in het nieuwe pand

De Lidl heeft afgelopen jaren flink verbouwd en uitgebouwd, echter lopen ook zij nu tegen de beperkingen van het gedateerde gebouw aan. Renovatie van het pand wordt te duur en om deze reden hebben zij gevraagd of het bestemmingsplan op de plek van de oude Ford Dealer kan worden aangepast.

In het nieuw te bouwen pand is geen plek meer voor horeca. Het Chinese Restaurant gaat verhuizen naar het winkelcentrum de Koperwiek. Pas na de zomer van volgend jaar opent het restaurant pas weer de deuren. Tot en met 22 september is het mogelijk om maaltijden af te halen, het was al enige tijd niet meer mogelijk om in het restaurant zelf te dineren.

Het personeel van Chinees Restaurant Rose Palace was dinsdag al druk met leeghalen

Met het verdwijnen van het winkelcentrum moet ook de Foodsalon hun plek gaan verlaten. In dit pand zat vroeger zat met café Oosthoek. Het café zelf is sinds de start van de coronapandemie dichtgegaan en nooit meer geopend door de huidige eigenaar. Een plek waar veel inwoners van Capelle-Oostgaarde regelmatig een biertje hebben gedronken en een voetbalwedstrijd hebben gekeken. Voor de Foodsalon zal de gemeente een andere plek gaan zoeken.

Buitenruimte

Met de plannen voor nieuwbouw is het voor de gemeente gelijk een kans om de buitenruimte van de Purmerhoek en Schermerhoekflats opnieuw in te richten. Er wordt hiervoor samengewerkt met de Lidl om de uitstraling van gehele gebied te verbeteren. De omliggende panden zijn eigendom van Havensteder, ook zij worden betrokken bij het nieuwe plan.

Voor de nieuwe Lidl is nog geen definitief ontwerp beschikbaar. Nu de vergunning voor nieuwbouw is verleend moet het bestemmingsplan nog worden aangepast en uitgewerkt. De gemeente vraagt nog dit jaar aan buurtbewoners om mee te denken en hun ideeën en wensen over de buitenruimte te delen. Met de komst van een nieuwe Lidl moet het gebied hierdoor een stuk aantrekkelijker worden.

Zodra het ontwerp definitief is gemaakt zal de gemeente een informatieavond organiseren. Hou hiervoor de website van de gemeente in de gaten. Een datum voor de sloop en nieuwbouw is eveneens nog niet bekend.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

1 REACTIE

  1. Voor dat de Schoenenreus er in kwam zat er een drogisterij, die ook fotospullen verkocht, Groeneveld brillenzaak, sigarenwinkel annex postkantoor, Bakker Klootwijk, arie de Slager, Ans de Boeck met sieraden en assesoirres, en wat kleding, MCD, snackbar en de Kroeg. Wat een gezelligheid was het daar beneden.
    We hebben nu meer winkels in de Terp dus ik ben benieuwd wat we voor een winkel centrum gaan krijgen. Leuk zou zijn, nu de Lidl totaal gebouwd gaat worden er ook een behoorlijke parkeer garage komt. De Trefhoek eventueel vergroot gaat worden of iets voor de pubers. Maar we gaan het zien.

Reacties zijn gesloten.

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen