zondag, mei 19, 2024

Capellenaren krijgen mogelijkheid tot aansluiten glasvezel internet

- Advertisement -

Capellenaren kunnen de aankomende jaren gebruik gaan maken van supersnel internet via glasvezel. De gemeente heeft met Open Dutch Fiber (ODF) afspraken gemaakt om het glasvezelnetwerk aan te leggen. 

Het bedrijf start al in november met de aanleg van het glasvezelnetwerk in en rond het Valeriusrondeel en in de wijk Middelwatering. Daarna volgen alle andere wijken in Capelle aan den IJssel.

De totale uitrol naar 31.000 woningen zal ongeveer twee jaar in beslag gaan namen. De eerste huishoudens gaan in 2023 al gebruik maken van het netwerk, eind 2024 moeten alle Capellenaren die supersnel internet willen gaan gebruiken de mogelijkheid hebben tot glasvezel. De Capellenaren komen met glasvezel terecht bij T-mobile.

Concurrentie

De komst van glasvezel is geen goed nieuws voor de aanbieder zoals Ziggo en KPN. Ziggo beheert als enige het kabelnetwerk en biedt supersnel internet aan. KPN en andere soortgelijke bedrijven bieden internet aan via de ouderwetse PTT-aansluiting. Deze aansluiting kan echter niet mee met de snelheden van Ziggo en glasvezel. Door de komst van glasvezel ontstaat er meer keuze voor inwoners in Capelle.

Verantwoordelijk wethouder Eric Faassen (Stadsontwikkeling en Economie) is blij dat Capellenaren gebruik kunnen maken van snelle internetverbindingen in de gemeente: “Glasvezel in heel Capelle aan de IJssel, dat is een van de afspraken die we in ons coalitieakkoord ‘Voor vandaag en morgen’ hebben gemaakt om daarmee Capelle aantrekkelijk te houden voor bewoners én ondernemers. De huidige tijd vraagt om supersnel internet. We werken meer thuis en we halen informatie vooral van het internet. Daarom verdient onze stad een kwalitatief goed, stabiel en snel netwerk. Gebruikmaken van het glasvezelnetwerk is overigens een vrije keuze van de Capellenaar: we verplichten niemand.” 

Gemeente aan zet

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft ervoor gekozen om zelf een partij uit te zoeken die het glasvezelnetwerk mag aanleggen. Normaal gesproken gebeurt dat door commerciële partijen binnen de telecommunicatiebranche. Het nadeel hiervan is dat er geen dekkend netwerk voor de gemeente ontstaat, die situatie was volgens de gemeente niet wenselijk.

Werkzaamheden

Het aanleggen van het glasvezelnetwerk kan gepaard gaan met wat overlast. De stoep moet bijvoorbeeld open, en Capellenaren die gebruik willen maken van het netwerken moeten thuis zijn om de aansluiting in huis te kunnen realiseren.

De gemeente heeft afspraken gemaakt om overlast zo veel mogelijk te voorkomen. Zo wordt er gekeken of het aanleggen gelijk kan gebeuren als er al andere werkzaamheden in de straat plaatsvinden. Lukt dat niet dan wordt de stoep over het algemeen open gemaakt en dezelfde dag weer gesloten.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen