maandag, april 15, 2024

Kringloopwinkels organiseren Green Friday: ‘We moeten echt minder nieuwe spullen kopen’

- Advertisement -

Inmiddels is de koopjesgekte rondom het Amerikaanse ‘Black Friday’ ook niet meer weg te denken uit Nederland. Het evenement is dit jaar op vrijdag 25 november. Meerdere kringloopwinkels, waaronder ook in Capelle aan den IJssel, organiseren als tegenhanger ‘Green Friday’, om hiermee de positieve impact van tweedehands shoppen te benadrukken.

Bedrijven en consumenten worden tijdens Green Friday aangemoedigd om een duurzamere keuze te maken. De productie van nieuwe spullen brengt de uitstoot van broeikasgassen met zich mee. Door spullen te hergebruiken, te repareren of te recyclen, draag je bij aan een beter klimaat.

Dit is de reden waarom steeds meer kringloopwarenhuizen meedoen aan de actie. Stichting RataPlan, stichting Krinloopwinkel Koopjeskelder en stichting Het Goed, alledrie met een locatie in Capelle aan den IJssel, doen mee aan Green Friday.

‘Dit is geen tijd voor Black Friday’

Willem van Rijn (directeur van Het Goed): ‘Wij zijn absoluut voor shopplezier. En wat ons betreft is dat het grootst als je spullen een tweede leven geeft. Dat willen we graag iedereen meegeven met Green Friday. Door hergebruik realiseren we serieuze impact. Dankzij onze klanten hebben we in 2022 al meer dan 26 miljoen kilo CO2 bespaard. Dat staat gelijk aan de CO2-opname van 3.5 miljoen bomen.’

‘We moeten echt minder nieuwe spullen kopen’, vervolgt van Rijn. ‘Dit is geen tijd voor Black Friday, waarin mensen massaal worden aangemoedigd om te kopen. Voor een gemiddeld Nederlands huishouden geldt dat de aankopen van nieuwe spullen maar liefst een derde deel bedraagt van de totale CO2-uitstoot. Dat is meer dan het aandeel van autorijden, vliegen of vlees eten. Als consument kun je dus zelf veel doen om je ecologische voetafdruk kleiner te maken.’

Ook Stichting RataPlan gelooft dat het anders moet, en kan: ‘De kortingen en goedkope deals vliegen ons die dag om de oren. Dit heeft een grote impact op de wereld. Black Friday werkt namelijk overconsumptie en massaproductie in de hand. We putten onze aarde uit en hiervoor moet een stokje worden gestoken.’

Stichting Koopjeskelder noemt Green Friday een ‘super plan’ en heeft onze redactie laten weten ook mee te zullen doen aan het initiatief. Overigens geven ze aan dat het hele jaar door in principe Green Friday is, zolang mensen met elke aankoop spullen een tweede leven geven.

Speciale acties bij kringloopwarenhuizen

Zowel Rataplan als Het Goed hebben speciale acties in petto voor komende vrijdag.

RataPlan steekt Green Friday dit jaar letterlijk in een groen jasje. Alle RataPlan-locaties krijgen vanaf 25 november een RataPlant-afdeling. Daar kunnen planten worden gedoneerd of gekocht. Bezoekers kunnen nu al stekjes en afgedankte of te groot gegroeide planten doneren aan RataPlan voor de plantenafdeling.

Het Goed wil klanten bewust maken van de CO2-besparing. Daarom kan iedere klant vrijdag meedoen aan een speciale win-actie. Als klant mag je het gewicht van jouw gevulde winkelmandje raden. Is het goed, dan krijg je de inhoud gratis mee naar huis. ‘Een mooie manier om de milieu-impact met klanten te delen en het is direct duidelijk hoeveel CO2-uitstoot is bespaard door tweedehands te shoppen. Dat is shoppen met een Goed gevoel’, aldus Het Goed.

Bij Koopjeskelder aan de Baronie zijn er geen speciale acties, maar zullen er vanwege Green Friday wel kortingen gegeven worden.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen