dinsdag, april 16, 2024

Miljoenen vanuit Rijk voor versnelde ontwikkeling Rivium

- Advertisement -

Capelle aan den IJssel ontvangt van het Rijk een financiële impuls van 30,8 miljoen voor de versnelde ontwikkeling van het Rivium. Gemeenten konden aanspraak doen op een Rijkssubsidie die werd opgezet vanwege de huidige woningnood.

Vanwege de woningnood vraagt het Rijk aan gemeenten en provincies om de bouw van woningen te versnellen. Er is dan wel extra geld nodig voor verbetering van de infrastructuur.

Het kabinet besloot vorige week om ongeveer 1,5 miljard euro uit te trekken voor de bereikbaarheid en bouw van zo’n 135.000 woningen binnen nu en de komende vijf jaar. Gemeenten hebben woningbouwplannen ingediend, die door bijvoorbeeld de aanleg van een fietspad of brug sneller gerealiseerd kunnen worden.

Uit de voorstellen zijn zeventig projecten gekozen die een bijdrage ontvangen. Capelle aan den IJssel zit hier nu definitief ook bij en ontvangt 30,8 miljoen.

Ontwikkeling Rivium tot ‘moderne wijk’

De gemeente heeft plannen om het Rivium te herontwikkeling tot een ‘moderne wijk waar wonen en werken hand in hand gaan’. Komende jaren worden door de ontwikkelingsplannen vijfduizend nieuwe woningen (zowel huur- als koopappartementen in verschillende prijscategorieën) in de wijk gerealiseerd. Bestaande kantoorpanden worden omgebouwd, terwijl andere gesloopt worden voor de bouw van nieuwe woontorens.

Verbetering infrastructuur

Met de miljoenen van het Rijk wordt in het Rivium geïnvesteerd in fietsvervoer en het openbaar vervoer. Hiermee wil de gemeente de bereikbaarheid en leefbaarheid van de wijk verbeteren, ook als er straks flink wat woningen bijkomen.

De gemeente laat weten aan de slag te willen met de uitbreiding van de Parkshuttle en de voorzieningen rondom de nieuwe halte van de Waterbus. Ook wil de gemeente investeren in een openbare fietsenstalling, veilige doorfietsroutes en bredere fietspaden. Door de financiële bijdrage van het Rijk kunnen de projecten eerder van start gaan. De gemeenteraad moet nog wel definitieve beslissingen nemen over de verschillende projecten.

Wethouder blij met subsidie

Het college is tevreden met de toewijzing van de subsidie. Wethouder Harriët Westerdijk, verantwoordelijk voor Rivium: “Serieus geld van het Rijk komt nu de komende jaren naar Capelle. Dat maakt ons natuurlijk blij en het helpt enorm om de gewenste infrastructuur in Rivium voor fietsers en OV in te richten. Goed voor de toekomstige bewoners, maar ook werknemers van bedrijven in Rivium en eigenlijk alle Capellenaren.”

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen