dinsdag, april 16, 2024

Tien jaar cel en tbs geëist tegen Capellenaar voor doodsteken man in Den Haag

- Advertisement -

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 44-jarige Esmeraldo ‘Raldo’ B. voor het doodsteken van Pablo Rodriguez Gomes in diens woning aan de Lindberghlaan in Den Haag op 14 september 2021.

Op de bewuste avond ontvangt de Politie melding van een vechtpartij op de galerij aan de Lindberghlaan. Als de eerste agenten ter plaatse komen, treffen zij Pablo aan met tientallen steekwonden. Meerdere ambulances en een traumahelikopter haastten zich nog naar het slachtoffer, maar de hulp mocht niet meer baten. De man overleed ter plekke.

Een groot onderzoek werd direct gestart. Later in de nacht meldt Raldo B. zichzelf bij een politiebureau elders in Den Haag en bekent hij betrokken te zijn geweest bij het eerdere steekincident.

Mislukt drugstransport

Het drama zou het gevolg zijn geweest van een mislukt drugstransport in 2016. Raldo en Pablo kenden elkaar sinds hun tienerjaren en werkten ook samen. Als Raldo tijdens het transport wordt gepakt en drie jaar celstraf krijgt, neemt hij zijn opdrachtgever en tevens vriend in bescherming.

Na vrijlating rekende Raldo erop dat hij nog geld zou krijgen, maar niks blijkt minder waar. De relatie tussen beide mannen verslechtert bij elk herhaaldelijke verzoek – en daaropvolgende weigering – van het geld.

De verdachte gaf in de rechtbank aan het op de avond van de fatale steekpartij nog altijd netjes te willen oplossen. Hij wilde hem via de autoriteiten alsnog erbij lappen, maar ging naar de woning om Pablo ‘een laatste kans’ te geven.

Toen Pablo nietsvermoedend opendeed, schrok hij en probeerde de deur weer dicht te trekken. Raldo kon echter zijn voet ertussen zetten en drong de woning binnen. Dit zou snel uitlopen op een handgemeen, waarbij Raldo een mes gebruikt. In totaal worden 46 verwondingen geteld op het lichaam van Pablo.

Moord

De verdachte verklaart keer op keer dat de situatie is geëscaleerd omdat Pablo zo agressief was, maar de officier van justitie is het daar niet mee eens. Volgens haar heeft Pablo zich verdedigd tegen een man die met geweld zijn woning wilde binnendringen. Ze wees er ook op dat verdachte meer dan een uur buiten heeft zitten wachten voordat hij het flatgebouw binnenging: “Hij verklaart zelf dat hij toen heeft zitten nadenken. Dat past bij moord. Daarvoor is vereist dat verdachte kalm beraad en rustig overleg heeft kunnen hebben over zijn voorgenomen handelen.”

Hoewel er meerdere persoonlijkheidsstoornissen zijn vastgesteld bij de verdachte, acht het OM hem toch volledig toerekeningsvatbaar. De stoornissen zouden namelijk niet dusdanig ernstig zijn dat het de verdachte ontbrak aan keuzemogelijkheden in zijn handelen, aldus het OM.

Strafeis

Voor het ombrengen van zijn voormalige vriend met voorbedachte raden eist de officier van justitie tien jaar celstraf. Het risico op herhaling van gewelddadig gedrag schatten de deskundigen hoog in. Daarom eist het OM ook tbs met dwangverpleging.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen