dinsdag, februari 7, 2023

Capelle op plek 43 lijst kwetsbare gemeenten voor zware criminelen

- Advertisement -

De gemeente Capelle aan den IJssel staat een lijst van kwetsbare gemeenten voor zware criminelen op plek 43 van de 352 gemeenten in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek door RTL Nieuws

Uit het onderzoek blijkt dat inwoners in Capelle aan den IJssel kwetsbaar zijn voor benadering door zware criminelen. Het onderzoek is gebaseerd op cijfers uit verschillende bronnen en onderzoeken. Daarbij is gekeken naar inwoners die verdacht en veroordeeld zijn geweest, het vastgoed dat in het bezit is van veroordeelde eigenaren. Dubieuze bedrijven, drugshandel, wapens en mensenhandel, en sociaal-economische factoren.


De cijfers
  • Inwoners verdacht van ondermijnend delict: Plek 45 (1,24%)
  • Huishoudens met problematische schulden: Plek 10 (11,2%)
  • Hoogrisicojongeren: plek 82 (5,2%)
  • Wapenhandel: plek 59 (11,2 zaken per 10.000 inwoners)
  • Panden in bezit van veroordeelde eigenaar: plek 46 (3,6%)

Bekijk het artikel op RTL-nieuws voor randgemeenten


Reactie gemeente

“Als gemeente sta je natuurlijk het liefst zo laag mogelijk op deze lijst. Deze cijfers door het hele land laten zien dat er plekken zijn waar het nog vele malen slechter is, maar er ook plekken zijn die het beter doen. We doen er als gemeente dan ook alles aan om de risico’s in Capelle zo klein mogelijk te houden”, zo reageert een woordvoerder van de gemeente namens burgemeester Peter Oskam.

Ondermijning hoog op agenda

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft ondermijning hoog op de agenda staan, zo laten ze aan onze redactie weten. Onder andere de Stadsmariniers, veiligheidsexperts, handhavers en Politie werken nauw samen om ondermijning sneller in kaart te brengen en aan te pakken.

Het is hiervoor belangrijk dat inwoners misstanden in hun leefomgeving zo veel mogelijk doorgeven. “Zie je iets dat niet in de haak is, en zegt je gevoel dat het niet klopt? Meld het dan via bijvoorbeeld Meld Misdaad Anoniem, dit is echt een heel belangrijk instrument. Meldingen van inwoners zijn hard nodig om ondermijning en andere vormen van criminaliteit tegen te gaan”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Afgelopen week blijkt dat de aanpak van ondermijnende criminaliteit in Capelle aan den IJssel werkt. Op de Burgemeester Schalijlaan werd een bedrijfspand aangetroffen in een groot onderzoek. In dat pand werd een flinke hoeveelheid harddrugs aangetroffen en een vuurwapen aangetroffen. Twee mannen werden aangehouden.

Burgemeester Peter Oskam reageert: “Ik ben trots op hoe we ondermijning aanpakken. We werken met een specialistisch team van verschillende partijen om ondermijning in Capelle hard aan te pakken. Dat dit loont, blijkt wel uit de resultaten van afgelopen week, maar we zien ook dat we hier voorlopig nog niet klaar mee zijn. We moeten dan ook blijven investeren in het samenwerken met de politie, veiligheidsspecialisten, handhavers en andere partijen. En we moeten preventief doorgaan met de campagnes en activiteiten waarin we jongeren benaderen dat criminaliteit niet loont. We zien ook dat de campagnes lonen”.

Oproep aan ouders

Ouders spelen een grote rol in het bestrijden van criminaliteit onder jongeren. Houd je kinderen daarom goed in de gaten. Controleer eens een rugzak om te kijken wat erin zit. Komt hij of zij thuis met dure merkkleding of andere goederen, maar hebben zij geen baantje? Vraag dan hoe hij of zij daaraan komt.

Scholen spelen ook een belangrijke rol in de aanpak tegen criminaliteit. Samen met scholen werkt de gemeente samen aan bewustwording onder jongeren dat criminaliteit niet loont. Jongeren zijn kwetsbaar voor negatieve invloed van buitenaf. Samen met scholen worden er verschillende campagnes en activiteiten georganiseerd om hen hier bewust van te maken. Ook omdat ouders niet altijd alles zien.

Gemeente toetst ondernemers

Uit het onderzoek van RTL blijkt dat een groot aantal panden in handen is van eerder veroordeelde criminelen. De gemeente Capelle aan den IJssel toetst ondernemers met de wet BIBOP: dat is een wet die kan worden gebruikt om ondernemers die zich vestigen in Capelle aan den IJssel te controleren. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het verleden van de eigenaar. Met deze wet kan een gemeente een bedrijf weigeren om zich te vestigen in de stad. Hiermee kan (grotendeels) worden voorkomen dat criminelen bedrijfspanden gebruiken voor ondermijning.

Problematische schulden

Wie problemen heeft met het betalen van rekeningen, is ook kwetsbaar voor criminelen. Het is belangrijk dat inwoners die financiële problemen hebben zichzelf melden bij de daarvoor aanwezig instanties. Capelle aan den IJssel heeft voldoende mogelijkheden om hulp te zoeken. Het is alleen wel aan de mensen zelf om over die drempel heen te stappen en hulp te zoeken.

“De gemeente is vanwege onder andere de energiecrisis met man en macht, samen met partners aan het werk om deze mensen financiële bestaanszekerheid te geven. Het staat hoog op de agenda van de gemeente om deze mensen te helpen, zo goed en zo kwaad als het kan om deze mensen weer een financieel gezond toekomstperspectief te geven”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen