donderdag, juni 13, 2024

Gemeente stopt met proef deelscooters

- Advertisement -

De gemeente Capelle aan den IJssel stopt met de proef met elektrische deelscooters. Nadat twee van de drie aanbieders vroegtijdig zijn gestopt, alsmede landelijke discussie over de overlast, bestaat er te veel onzekerheid over de toekomst van de deelscooters, aldus de gemeente.

Op 10 oktober werd in de gemeente gestart met de proef. Drie aanbieders (Go Sharing, Felyx en Check) plaatsten 150 deelscooters in Capelle aan den IJssel. Hoewel de proef tot de zomer van 2023 zou duren, stopten twee aanbieders al vroegtijdig.

Begin november maakte GO Sharing kenbaar zich uit een groot aantal gemeenten terug te trekken, waardoor ook de proef in Capelle werd beëindigd. Reden voor de reorganisatie was de financiële onzekerheid. Nog geen maand later besloot Felyx om de stekker eruit te trekken door het beperkte gebruik en de grote hoeveelheid klachten in de gemeente.

De gemeente heeft nu besloten geheel te stoppen met de proef. De laatste aanbieder Check is verteld dat de samenwerkingsovereenkomst per direct wordt ontbonden. Vanwege de opzegtermijn van drie maanden is het nog niet duidelijk wanneer het bedrijf precies zal stoppen met het aanbieden van de deelscooters in de gemeente.

“te veel onzekerheid”

Wethouder Rik van Woudenberg (vervoer): “Het is jammer dat twee bedrijven zijn afgehaakt. Er is nu te veel onzekerheid over de toekomst van deelscooters in Capelle. Daarom hebben we helaas moeten besluiten om te stoppen met de proef. Wat meespeelt is dat er in de Tweede Kamer een discussie is over de overlast van deelscooters. De uitkomsten van die discussie willen we als gemeente afwachten. Ook is onduidelijk wat de komst van de helmplicht voor snorfietsers op 1 januari gaat betekenen voor het gebruik van de deelscooters. Een laatste argument is dat het beter is nu te stoppen, dan een heel traject van parkeervakken in te richten voor slechts één partij.”

Vorige maand is een enquête gehouden onder bewoners en gebruikers in Capelle over de plekken waar parkeervakken voor deelscooters moeten komen. Deze vragenlijst is door ruim 160 mensen ingevuld. Wethouder Van Woudenberg: “Ik dank de Capellenaren die mee hebben gedaan aan de enquête, de overlast van verkeerd geparkeerde scooters hebben gemeld of op een andere manier hebben meegedacht over de deelscooters.”

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen