dinsdag, april 16, 2024

Opkoopbescherming van kracht in vier wijken

- Advertisement -

Met ingang van dit jaar trad ook de opkoopbescherming in werking. De gemeente wil zo voorkomen dat investeerders woningen opkopen en daarna op de huurmarkt zetten. Zo blijft er voldoende aanbod voor particulieren die een koopwoning zoeken.

Als je vanaf heden een koopwoning in Capelle aan den IJssel koopt, dan kan het zijn dat je deze niet mag verhuren. Dit is afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning en de wijk waar deze in staat.

De regeling is ingevoerd in vier wijken: Middelwatering (-Oost en -West), Oostgaarde(-Noord), Schollevaar(-Zuid) en Schenkel. De gemeente heeft een kaart beschikbaar gemaakt, waarop duidelijk staat aangegeven waar de opkoopbescherming van kracht is. De gemeente heeft deze wijken aangewezen, omdat hier de overlast van opkopers het grootst is.

In 2023 geldt de opkoopbescherming voor woningen met een WOZ-waarde van maximaal € 405.000. De WOZ-waarde staat elk jaar aangegeven op de aanslag gemeentebelastingen, maar is ook te vinden via wozwaardeloket.nl.

Uitzonderingen

De gemeente hanteert een aantal uitzonderingen, waardoor het verhuren toch mag. Denk daarbij aan verhuur aan familie, een tijdelijke of gedeeltelijke verhuur, of als de ruimte bedoeld is voor cliënten met een zorgindicatie. Bekijk alle uitzonderingsregels op de website van de gemeente.

Als je valt onder de uitzonderingsregels, dan kan je een vergunning aanvragen. Het aanvragen van een vergunning gaat via de gemeente. Er zijn hieraan geen kosten verbonden.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen